Istanbul za početnike: Sve što trebate znati

Istanbul se oduvijek smatrao mjestom susreta Istoka sa Zapadom, kako u kulturnom, tako i u geografskom  pogledu. Nekada je bio sjedište Svetog Rimskog Carstva, ali i Osmanskog Carstva. Njegova bogata historija privlači mnoge putnike širom svijeta. Kako nam je putovanje ograničeno zbog koronavirus pandemije, mnogi se odlučuju upravo za ovu destinaciju. Ukoliko želite posjetiti ovaj veličanstveni grad po prvi put, evo šta sve trebate znati.

Historija

Kad je Konstantin postao car, uspostavio je novu prijestolnicu Rimskog carstva. Planirao ga je nazvati Novi Rim, ali su ga ljudi već počeli zvati Carigrad. U tom periodu, današnji Istanbul, postao je najveći i najbogatiji grad na svijetu. 1200-te godine bile su loše za Istanbul. Oslabljen je i bio ranjiv zbog križarskih ratova. To je otvorilo nove prilike za Osmanlije, te su ga 1453. godine osvojili i proglasili sjedištem Osmanskog carstva. Nakon godina ropstva, niza ratova i problema, posljednji osmanski sultan istjeran je s ovih prostora 1922. Mustafa Kemal Ataturk proglasio je Tursku republikom. Upravo za to širom Turske vidjet ćete slike i statue ovog nacionalnog heroja.

Zidovi koji su okruživali grad; Foto: warhistoryonline.com

Kultura, jezik i religija

Većinsko stanovništvo je muslimansko, ali Turska nije islamska država. Ne postoji puno ograničenja koja se provode prema turistima. Prilikom posjeta džamija imajte na umu da kratka odjeća nije dopuštena, te da žene moraju imati pokrivenu glavu. Službeni jezik je turski, ali u starom gradu i oko turističkih atrakcija naići ćete na mnoge poznavaoce engleskog jezika.

Bezbroj različitih kulturnih obilježja nalazi se u ovom gradu. Teško da sve možete obići za samo jednu posjetu. Mnogi turisti većinu vremena provedu u Sultanahmetu. To je poznato historijsko žarište Istanbula. Stvari koje trebate posjetiti svakako su Aja Sofija, Plava džamija, hipodrom, palača Topkapi, kao i mnoge muzeje. Carigradski hipodrom posebno je interesantan. To je sportska arena koja je primala desetke hiljada posjetioca. Danas je običlni kvadrat i ostali su samo obrisi nekadašnje trkaće staze.

Područje koje je također poznato jeste Galata. Najpoznatiji dio svakako jeste Galata Tower. On se nalazi u većem kvartu Beyoğlu, koji je poznat kao najzabavniji dio Istanbula.

Galata toranj; Foto: viator.com

Područje sjeverno od Zlatnog roga, Galata (zvano Karaköy), također je izvrsno mjesto za posjet i druženje. Ovo je područje oduvijek bilo eklektična umjetnička četvrt, usredotočujući se na ikoničnu liniju horizonta, Galata Tower. Iz Sultanahmeta ćete morati pronaći put do Bazara začina i prijeći most Galata koji prelazi Zlatni rog, povezujući Sultanahmet s Galatom. Galata se nalazi u većem kvartu Beyoğlu, koji je poznat kao najaktivnija umjetnička i zabavna četvrt u Istanbulu.

Bospor

Ovaj velikan dijeli Europu od Azije. Ako želite istražiti azijsku stranu grada, postoje dva mosta koji prelaze Bospor. Jednosatna tura brodom Bosfor pružit će vam sjajan uvod u raspored grada. Možete zakazati jedan s bilo kojim prodavačem koji šeta okolicom Sultanahmeta.

Bez obzira posjećujete li historijske građevine, umjetnost ili ste došli samo da se družite, sigurno ćete poželjeti da imate još samo jedan dan u ovom epohalnom gradu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori