Misteriozna smrt princeze Grace Kelly

Prerana smrt holivudske glumice pretvorene u princezu u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 1982. godine u 52. godini pokrenula je još pitanja tokom godina. Bila je oličje holivudskog glamura i pretvorila ga je  kad se udala u kraljevsku porodicu. Na kraju je Grace Kelly, koja je postala princeza Grace od Monaka, bila samo čovjek.

13. septembra 1982.godine vozila se u automobilu na krivudavoj cesti u Monaku i pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima sletjela s ceste, niz veliku liticu.

Foto: Wikipedia

Naredni dan, u 52. godini, proglašena je mrtvom.

Kad se prvi put pročulo o njenoj tragičnoj nesreći, njezine ozljede nisu djelovale opasno po život, ili barem o njima nije izvještavano u štampi. Tako je objava njene smrti 14. septembra bila šokantna i odjeknula je njenom matičnom državom Amerikom, jednako kao i u Monaku, gdje je provela 26 godina svog života.

U to je vrijeme trebala pomagati svojoj najmlađoj kćeri, princezi Stephanie (tada 17), da se smjesti u školi u Parizu. Umjesto toga, oplakivala su je značajna imena poput Nancy Reagan, princeze Diane i Cary Grant u katedrali u Monaku 18. septembra u 75-minutnoj sahrani koju je gledalo oko 100 miliona gledalaca na televiziji.

Službeno je utvrđeno da je njezina smrt posljedica dva žestoka moždana udara.

Međutim čak i decenijama kasnije postavljaju se pitanja oko  prerane smrti princeze Grace Kelly.  Na taj način pretvorili su je u jednu od najvećih misterija i Hollywooda i Evropske monarhije.

Foto: women's world

Zašto je Grace Kelly vozila?

Grace Kelly nikad nije bila veliki ljubitelj vožnje. Tako da je činjenica da je bila za volanom u toj sudbonosnoj vožnji od porodične farme u Roc Agelu u Francuskoj natrag do njihove palače u Monaku bila malo iznenađenje.

Iako je bilo udaljeno samo oko 20 kilometara, vožnja bi trajala oko 40 minuta zbog vijugavih puteva.

Ali možda je tog ponedjeljka jednostavno bila u „maminom režimu“.

 Napokon, Stephanie je u srijedu trebala krenuti u parišku školu i imali su karte za voz da bi tamo zajedno krenuli. Njihov šofer je odvukao zeleni Rover 3500 kako bi mogli natovariti automobil.

Grace Kelly je donijela pune ruke haljina i položila ih preko zadnjeg sjedišta. Došla je sobarica s ostatkom haljina i nekoliko kutija. Dok su svi odjevni predmeti bili pozadi, nije bilo mjesta ni za koga.

Foto: Biography

Zbog efikasnosti, Kelly je rekla da će voziti. Vozač je inzistirao da ih može uzeti i vratiti se po haljine, ali Kelly je bila ustrajna, navodi se u odlomku iz knjige "Rainier and Grace: Intimate Portrait of Jeffrey Robinson", Chicago Tribune.

Kako je automobil pao sa litice?

Tako su Grace Kelly i njena kći uskočile u automobil. U jednom trenutku na putu došlo je do oštrog zavoja, koji je zahtijevao zaokret od 150 stepeni  i tu su stvari krenule po zlu.

Vozilo je prošlo kroz potporni zid i srušilo se 120 metara niz padinu.

U početku se pričalo da je Stephanie, koja je preživjela nesreću i pretrpjela slom ključne kosti i rebara, kao i frakture cerviksa, mogla voziti iako je bila maloljetna i nema dozvolu. Teorija je potekla od Sestoa Lipioa, lokalca koji je rekao da je vidio djevojku sprijeda, a ženu pozadi, iako su još dvojica očevidaca rekli da su vidjeli Kelly kako vozi.

2002. Stephanie je konačno progovorila o glasini. "Nisam vozila, to je jasno", rekla je za Paris Match. "U stvari, bačena sam u unutrašnjost automobila poput moje majke koja je katapultirana na zadnje sedište ... Suvozačeva vrata su potpuno razbijena - izašla sam na jedinu pristupačnu stranu, vozačevu."

Foto: Getty Images

Jesu li se Kelly i Stephanie svađale prije pada?

Još jedna popularna glasina koja se pojavila bila je da je Kelly bila ometena jer su ona i Stephanie vodile žestok razgovor jer je tinejdžerka u to vrijeme žellela da se uda za svog dečka, sina francuskog filmskog glumca Jean-Paul Belmonda, vozača trkaćih automobila po imenu Paul.

Ali Stephanie je rekla da je njihova diskusija „strogo između nas dvije“, jer „određene tajne, određene slike, određene stvari o ovoj priči pripadaju mom srcu“.

Jesu li u automobilu otkazale kočnice?

Budući da nije bilo tragova klizanja, automobil je ubrzavao sve vrijeme dok je silazio s litice. Svjedok koji se vozio iza njih rekao je da nikada nije vidio upaljena svijetla za kočenje.

Kada je automobil pronađen, zupčanik je bio u parkiranom položaju.

"Htjela sam položiti vozački ispit, znala sam da ga morate staviti u park da zaustavite automobil", rekla je Stephanie pokušavajući spriječiti nesreću.

“Pokušala sam sve - čak sam i povukla ručnu kočnicu. Je li moja majka pomiješala papučicu kočnice s papučicom gasa? Ne znam. ”

Ostali izvještaji upirali su prstom u proizvođača automobila rekavši da su možda 11-godišnjem Roveru otkazale kočnice. Inženjeri iz kompanije čak su i doletjeli da istraže. Nisu pronađene neispravnosti.

Ali jedno se sigurno znalo: nijedno od njih nije bilo vezano sigurnosnim pojasom.

Je li Kelly bila dovoljno zdrava za vožnju?

Posljednje sedmice ljeta nisu bile lake za princezu. Bilo je izvještaja da je imala povišen krvni pritisak (kasnije su ti izvještaji odbijeni) i da je prolazila menopauzu.

"Nije se osjećala previše dobro", rekla je njezina starija kći princeza Caroline u odlomku knjige Chicago Tribute. „Bila je nevjerovatno umorna. Leto je bilo veoma radno. Cijelo ljeto nije prestajala odlaziti po mjestima i raditi stvari. Radila je previše. Nikad to nije spomenula niti se požalila na to,  ali nije bila u sjajnoj formi. "

U nekom trenutku tokom vožnje, Stephanie se sjetila kako je majka rekla da je boli glava, a onda se činilo kao da je pretrpjela iznenadni bol prije nego što je automobil otišao preko ivice.

Zašto je gravitacija njenog stanja prvobitno bila podcijenjena?

Dr. Louis Chatelaine iz bolnice u Monaku, koji je liječio Kelly, rekao je da je pretrpjela dva moždana udara, jedan prije nesreće, a drugi zbog nesreće, te da su joj šanse za preživljavanje odmah bile male jer je tehnički umrla od dva udara, prema Washington Postu.

Ali to nije ono što je ostatak svijeta prihvatio. Prvobitno je u službenoj najavi stajalo da je imala slomljene udove. U stvari, ozbiljnost problema bila je toliko zataškana da je čak i zaposlenima u palači rečeno da nastave svoje odmore.

Glasnogovornica palače Nadia Lacoste također je bila na odmoru. Možda zbog ograničenja informacija koje se prenose odgovarajućim kanalima.

Oko 18:00 u utorak, 14. septembra 1982, Kelly je uklonjena iz sistema za održavanje života i proglašena mrtvom.

Foto:Getty Images

Odluku je donio njezin suprug princ Rainier III, a složila su se njegova djeca Caroline i Albert II. (Stephanie je rečeno o majčinoj smrti dva dana nakon nesreće, jer se oporavljala od vlastitih povreda.)

Već je bila umrla od moždanog udara i nisu je željeli vještački održavati na životu. Nakon otprilike četiri sata konzultacija, donijeli su tešku odluku.

Zašto je godinama bilo toliko teorija zavjere?

Godinama nakon tragedije 1982. nastavile su nizati teorije o tome šta se stvarno dogodilo tog dana. Ali princ Rainer III to je prijavio medijima pokušavajući dospjeti na naslovnice.

"Dali su sve od sebe da priča teče i nisu pokazivali puno ljudskog saosećanja s boli koju smo trpjeli", rekao je Princ, koji je umro 2005. godine.

„Kada novina izmisli priču o mafiji koja želi ubiti Grace, iako ni na trenutak ne mogu shvatiti zašto bi je mafija htjela ubiti , da postoji neko tumačenje koje se činilo čak i do minute moguće, rekao bih , u redu. Ali kad stalno ponavljaju priču da je Stephanie vozila i znaju da to nije istina, kad znaju da je dokazano da ona nije vozila, to sve nas boli. " govorio je princ.

Bez obzira na to koliko je godina prošlo, Stephanie i dalje osjeća težinu i tugu jer je bioa s majkom u posljednjim trenucima.

"Bilo je toliko čarolije koja je okruživala mamu, toliko tog sna, da je na neki način gotovo prestala biti čovjek", rekla je, prenosi Chicago Tribune. „Ljudima je bilo teško prihvatiti da može učiniti nešto toliko ljudsko da doživi saobraćajnu nesreću. Ljudi su shvatili da sam to morala ja izazvati jer je bila previše savršena da bi učinila tako nešto. Nakon nekog vremena ne možete se osjećati krivim. "

Kako je Grace Kelly željela da me se pamte?

U možda najčešćem preokretu, iako je Kelly rijetko davala intervjue, vodila je intimni razgovor s Pierreom Salingerom 22. juna 1982. godine, manje od tri mjeseca prije smrti, u kojem je slučajno pitao: „Znajte da je prerano u vašem životu da bismo vas pitali  ovo, ali u jednom trenutku, neko će vam ga nekada postaviti, kako želite da vas pamte? "

Foto: Wikipedia

Nakon stanke i oklijevanja, Kelly je rekla: „Pretpostavljam da uglavnom mislim na svoju djecu i njihovu djecu kako će me pamtiti. Voljela bih da me se sjećaju da sam se trudila dobro raditi svoj posao, da sam razumljiva i ljubazana. ”

Kada su je pitali da definiše svoju glumačku karijeru, uključujući filmove poput "Podne" iz 1952., "Djevojke sa sela" i "Dial M for Murder" iz 1954. godine,  bila je skromna:

"Ne osjećam se kao da sam postigla dovoljno u svojoj karijeri niti se  ističem se više od mnogih drugih. Imala sam veliku sreću u svojoj karijeri i voljela sam je. Ali mislim da nisam bila dovoljno ostvarena glumaca da bih se posebno pamtila po tome. Voljela bih da me pamte kao pristojno ljudsko i brižno biće. "

Salinger je čak pitala o kakvom je drugom životu sanjala. "Oh, ima puno stvari", rekla je hirovito. „Ako bih morala biti reinkarnirana, mislim da bih se vratila kao jedna od svojih pasa. Imaju vrlo sretan lijep život i vrlo lak život. " odgovorila je slavna Grace Kelly.

Vijesti o životu slavnih glumaca možete pogledati OVDJE

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)