Da li je istina da vas mačke vole manje od pasa?

Prema web stranici PLOS One, na kojoj je objavljena studija Alice Potter i Daniela Millsa, izvršeno je zanimljivo istraživanje. U njemu je sudjelovalo dvadeset parova mačaka. One su bile smještene u dvije sobe s dvije stolice, zajedno s nekoliko mačjih igračaka i natkrivenim prozorima. Video kamera snimala je interakciju između svake mačke, vlasnika i neznanca tokom različitih ponašanja. Istraživači su koristili test poznat kao "Ainsworth Strange Situation" kako bi procijenili ponašanje mačaka u smislu koliko su mačke izgledale vezane za svoje staratelje.

Istraživači su otkrili da su mačke više „mjaukale“ kada je njihov vlasnik otišao, u poređenju s neznancem koji je odlazio. Međutim "nisu se vidjeli nikakvi dodatni dokazi koji ukazuju na to da je veza mačke i vlasnika sigurna vezanost." Istraživači su zaista otkrili da mnogi aspekti ponašanja mačaka nisu u skladu sa karakteristikama vezanosti.

Šta sve ovo zapravo znači?

To znači da mačke ne pokazuju istu vrstu vezanosti za svoje vlasnike kao psi. To je uglavnom vezano za osjećaj da čuvara vide kao izvor sigurnosti i pokazuju više ponašanja koja bismo nazvali „neovisnima“. To uopšte ne znači da mačke ne uživaju u odnosu sa svojim vlasnicima. One jednostavno traže ljudsko druženje iz različitih razloga i na drugačije načine od psećih.

Na primjer, istraživanje sa psima je pokazalo i da je stajanje kraj vrata, gdje je vlasnik izašao, bila ključna mjera za utvrđivanje privrženosti, pa čak i tjeskobe zbog razdvajanja. Stručnjaci nisu vidjeli ovakav vid ponašanja među mačkama. To možda nije zato što mačkama ne nedostajete, već da mačke pokazuju neraspoloženje na drugačiji način.

Psi vole društvo i kontakt s drugim živim bićima, dok su mačke osamljeniji lovci i nije im potrebna bliska veza sa društvenim grupama kako bi preživjele.

Za razliku od pasa koji daleko duže žive s ljudima, mačke ne gledaju na ljude kao na svakodnevnu potrebu. Međutim, one jasno uspostavljaju društvene veze sa svojim vlasnicima i pokazuju „privrženo“ ponašanje, kao i sklonost svom vlasniku nad ljudima koji nisu iz domaćinstva. Ukratko, budite bez brige! Vaš krzneni ljubimac voli vas bez obzira a sve.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori