Evo kako ćemo putovati ovog ljeta na omiljene destinacije

Već godinu dana borimo se pandemijom koronavirusa. Natjerala nas je da se prilagodimo novom načinu života i postavimo nove standarde. Odmori su nam u zraku, i planove je sve teže praviti. Situacija ni sada nije mnogo jednostavnija i postavlja se pitanje hoćemo li putovati ove godine?

Sve je više priča kako će Europa uvesti „covid-pasoše“. Riječ je o potvrdi o vakcinaciji koja će otvoriti mogućnosti za nesmetano kretanje. Međutim, kretanje i dalje neće biti slobodno u potpunosti. Svaka članica EU će da odlučuje za svoja pravila. U tom smislu, generalni uslovi putovanja neće biti skoro definisani.

Zemlje koje zavise od turizma i turističke zajednice potrudit će se da ne izgube još jednu turističku sezonu. Međutim, kakva je situacija sa našim omiljenim ljetnim destinacijama?

Turska

Turska ima praksu da u državu možete ući samo uz negativan PCR test. On ne smije biti stariji od 72 sata. Kako prenosi blic.rs, ambasador Turske u Srbiji, izjavio je da će ova zemlja brzo postati dio sistema „covid-pasoša“. Turska vlada će prihvatiti sve vakcine koje je odobria Svjetska zdravstvena organizacija.

Grčka

Grčka je za turiste otvara granice već u maju. Turisti će u ovu zemlju, kako je rečeno, moći da uđu uz tri opcije – vakcinacija, negativan PCR test ili test na antitijela. Riješili su da turizam otvore za sve posjetioce. Odbili su da puštaju ulazak u državu samo one sa „covid-pasošem“. Po dolasku u Grčku, niste obavezi da idete u karantin.

Španija

Svoje granice za turiste, Španija će ostaviti zatvorene sve do sredine maja. Tada planiraju da počnu koristiti „covid-pasoše“. EU je najavila da će pasoši biti spremni najranije 1. juna. To znači da će Španija biti spremna za posjete tek iza dogovorenog datuma. U ovoj mediteranskoj državi nema najava o tome koje će vakcine biti prihvaćene. Trenutna ograničenja španskih granica zavise od toga odakle putujete.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)