ŽELITE DA SMRŠATE? Jedite ovih 6 namirnica koje mogu da smanje apetit!

6 namirnica koje će vam pomoći da smršate
Trudite se da se na vašem jelovniku ova hrana nađe redovno

Odlična linija više ne mora biti nedostižan cilj! Ako želite da smršate i ono što je puno važnije, održite takvo stanje, prehrambene navike treba prilagoditi pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Neminovno je da moramo da se odreknemo nekih namirnica. Šećer, tijesto i sokovi se u tom slučaju nalaze na zabranjenoj listi.

S druge strane tu je i hrana koja pogoduje našem tijelu i pomaže da se smanji apetiti. Ukoliko ste na dijeti, ove namirnice će vam pomoći da istopite salo, a da pritom ne osjećate glad ni u jednom trenutku.

Evo o kojoj hrani je riječ: 

Crvena riba

Crvena riba sadrži puno bjelančevina i korisnih omega-3 masnih kiselina. Takva kombinacija hranljivih sastojaka omogućava da duže ostanete siti. Crvena riba je nesumnjivo vrlo korisna za zdravlje, pošto smanjuje opasnost od gojenja, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Foto: Pexels

Avokado

Avokado je sjajan izvor korisnih masnih kiselina, a oleinska kiselina koju sadrži produžava osjećaj sitosti. To omogućava da konzumirate manje kalorija u narednim obrocima.

Kalifornijski istraživači su eksperimentalno utvrdili da oni koji svakodnevno jedu avokado, tokom tri sata nakon obroka imaju čak 40 % manju potrebu za hranom.

Foto: Pexels

Kafa

Kafa sadrži kofein, koji pomaže u sagorjevanju kalorija i razgrađivanju masti. Pored toga, kafa suzbija apetit. Ukoliko popijete kafu 0,5-4 sata prije jela, imaćete manji osjećaj gladi.

Dijete za mršavljenje obično preporučuju dvije šoljice crne kafe, koje ukupno sadrže oko 200 mg kofeina. Ipak treba imati na umu da ta doza zavisi od vašeg zdravlja i mogućih neželjenih efekata.

Kofein, kao blagi stimulant ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, a neke studije su dokazale da podiže nivo psihofizičke spremnosti, sprečava pad koncentracije, smanjuje depresiju i anksioznost.

Foto: Pexels

Chia semenke

Chia sjemenke mogu da apsorbuju 11-12 puta više vode od sopstvene mase. Time će vam ispuniti želudac i stvoriti osjećaj sitosti. Takođe smanjuju apetit. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje.

Chia sjemenke reguliraju probavu, preveniraju prejedanje, izvrsne su kod menstrualnih grčeva - bogate vitaminom A,D, K,E, te vitaminima B grupe osim vitaminom B12.

Foto: Pexels

Kokosovo ulje 

Ovo je ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom. U naše se dijelove svijeta proširilo tek posljednjih desetak godina.
Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu.
Sadrži više vrsta zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a takođe vitamine i polifenole, tako da blagotvorno utiče na metabolizam i zdravlje uopšte.

Kokosovo ulje takođe potpomaže sagorevanje kalorija i doprinosi topljenju masnih naslaga na stomaku. Osim toga, umanjuje apetit. Istraživanja su pokazala da su ljudi, čiji je obrok sadržao kokosovo ulje, pojeli tokom dana 256 kalorija manje nego obično. Naravno, kokosovo ulje je ipak vrsta masnoće, tako da njime ne treba prelivati hranu. Dovoljno je da njime zamenite neku drugu vrstu ulja koje koristite za kuvanje. To će vam sigurno pomoći u nakani da smršate.

Foto: Pexels

Jaja

Jaja, kao i svaka druga namirnica ima svoje dobre i loše strane. Generalno govoreći, jaje je vrijedna namirnica, samo je važno koliko je jedemo i kako je spremamo. Stoga je uvijek dobro podsjetiti se savjeta o konzumaciji jaja i utjecaju na zdravlje. Jeftin i hranljiv izvor kvalitetnih bjelančevina, a takođe doprinose osećaju sitosti. Istraživanja su pokazala da će vam jaja za doručak pomoći da u toku dana konzumirate manje kalorija i tako smršate.

Foto: Pexels

Pročitaj više: Detoksikacijska dijeta: Da li zaista izbacuje toksine iz organizma?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)