Sprej za čišćenje: Iskoristite tri sastojka iz vaše kuhinje

Višenamjenska sredstva za čišćenje, razne tekućine za pranje i deterdženti sadrže veliku količinu hemikalija. Razne hemikalije koriste ze kako bi se postigao određeni miris ili boja, ali i da bi se proizvod očuvao duže. Sve je više proizvođača koji hemikalije mijenjaju s prirodnim resursima. Postoji zakon o razvrstavanju, označavanju i pakiranju hemikaljija koji ističe da sve opasne hemikalije moraju biti označene piktogramom uz adekvatno objašnjenje.

U domaćinstvu svakodnevno koristimo minimalno tri različita proizvoda sa štetnim hemikalijama. Navikli smo da koristimo proizvode koje nalazimo na policama, a rijetko kada se odlučimo da iskoristimo sastojke iz kuhinje koji su odlična zamjena.

Za izradu višenamjenskog spreja za čišćenje potrebna su vam samo tri sastojka:

  • 1-3/4 šolje vruće vode;
  • 1-1/2 čajne kašičice boraksa;
  • ¼ šolje bijelog octa.

Ovo sredstvo za olakšat će vam čišćenje i pobrinuti se da vaša kuća blista. Kada budete radili ovaj sprej, započnite s vrlo vrućom vodom i prvo dodajte boraks. Riječ je o mineralu i solju borne kiseline. Na sobnoj temperaturi je kristalni bijeli prah koji se lako rastvara u vodi. Boraks, nakon dodavanja u sastav, morate jako promućkati kako bi se otopio. Zatim u posudicu sipajte i dodajte sirće. Ukoliko želite da vaš višenamjenski sprej za čišćenje ima ugodniji miris, dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Ova mješavina bit će idealna zamjena za razne hemikalije, a svi sastojci već se nalaze u kuhinji.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori