Standardi ženske ljepote u posljednjih 100 godina

Koliko se brzo mijenjaju ženski standardi ljepote i „savršeno“ žensko tijelo?

Pogledajmo trendove koji dominiraju medijima u posljednjih 100 godina i vidjet ćemo možemo li shvatiti kuda idemo ...

Ako bolje razmislite, svakodnevno smo izloženi ogromnoj količini slika u različitim oblicima, koje imaju namjeru predstaviti kako izgleda uspjeh.

Kad god se spomene „Trend“ to predstavlja određenu ljepotu koja dominira popularnim medijima i kulturom.

Većina  nas skoro svakodnevno čuje ili pročita riječ „trend“, a kako i ne bi, kada nas gotovo svi mediji savjetuju kako treba da izgledamo, šta da obučemo, kakvu frizuru da nosimo, šta treba da pijemo, jedemo i obavezno gdje da izađemo.

Najzanimljivija stvar kod ovih trendova bila bi ono što uzrokuje njihov nastanak, a ne oni sami.

Fizičko i mentalno zdravlje trebali bi  biti na prvom mjestu. Brzina kojom se ovi trendovi mijenjaju čini se bržom od brzine kojom se mijenja naše shvatanje zdravstvene nauke.

Kad to shvatimo, zapitamo se vrijedi li „trčati“ za novim trendom kad se pojavi?

Ovim tekstom pokušat ćemo se vratiti stotinu godina unazad da vidimo kakvi su to standardi ljepote bili od 1910. godine pa do danas.

Trendovi su relativno lokalizirani pa ovo neće predstavljati standarde ljepote u cijelom svijetu, ali će nam pojasniti koliko su vremenski privremeni.

1910-e

Počnimo s 1910. Žene su se počele boriti za svoja jednaka prava za neovisnost. Čitav pokret privlačio je toliko pažnje i kao odgovor na to Charles Dana Gibson, koji je u to vrijeme bio veliki ilustrator, izumio je Gibson djevojku. Bila je draga, meka i dizajnirana da nadahne žene svojim oblinama, malim strukom, kosim ramenima i dugim vratom. Djevojčica Gibson brzo je postala novi standard ljepote.

Gibson djevojke

1920-ih

Do 1920-ih djevojke su napravile steznike i bile spremne za pokret. Tada se više radilo o tome kako biti slobodan, mlad i prihvatiti život.

Žene koje su se pobunile protiv stare Gibsonove djevojke, zvane su „flappers“ . Kratko su se šišale, grudi su sakrile da bi stvorile ravnija prsa. Nosili su kraće bezoblične haljine kako bi stvorili uspravnije siluete.

Flapers djevojke,Moderna i samostalna žena neopterećena društvenim normama i ravnopravna sa muškarcima, odnosno „Flapper girl“ iz 20-ih godina prošlog stoljeća.

1930-ih

Nakon pada 1929. Nije više bilo vrijeme za slavlje i više se radilo o praktičnosti. Žene su prvi put počele nositi pantalone, jer je puno poslovnih aktivnosti ograničavalo stvari poput kratkih suknji.

Povratkom dužih haljina modna se industrija vratila malo oblijim modelima.

Zvijezde poput Jun Cox, Jean Harlow i Dolores Del Rio, bile su tri primjera žena koje su mediji proslavili kao novi izgled koji je modna industrija vratila.
Standardi ljepote iz 1930

1940-te

1940-te je uglavnom definisao ‎Drugi svjetski rat.

Moda i idealno tijelo inspirisani su vojnim stilom, pa su stvari poput jastučića za ramena i oštrih blejzera postale „ćoškastije“. Puno je muške odjeće prilagođeno ženama.

No, uprkos fokusu na ratu, holivudske glumice poput Lauren Bacall i Katherine Hepburn, održavale su vitku i ženstvenu figuru i u ta teška vremena.
Povijest mode: ratne 1940-e

1950-ih

Kada su se pedesetih godina 20. vijeka države počele stabilizirati i ljudi se počeli vraćati normalnijem načinu života mediji su, također, vratili fokus na isticanje modnih trendo.Počeli su prihvatati nešto punije obline u odnosu na četrdesete.

Nakon snimanja provokativnih slika, Marilyn Monroe postala je najpopularnija hollywoodska priča.

Izgled ju je najviše proslavio. U to vrijeme, u prodaji su se čak pojavili i pripravci za debljanje.

1950. godine, obline su bile u fokusu

1960-ih

Tada dolaze 60-e i popularni izgled se drastično mijenja.

Modeli poput Twiggy i Jean Shrimpton predstavljali su novi trend manje zaobljenog, više ravnog tijela kako bi jasno stvorili novu eru za žene.

Bilo je to prebacivanje s jednog ideala na drugi. Žene su  reducirale prehranu kako bi postigle određeni izgled.

Mršavice predstavljaju novi trend

1970-e

Ista ideja nastavila je i dalje dominirala u medijima tokom većine 70-ih.

Ples je bio sve više u fokusu, što će kasnije imati efekta na standarde ljepote i predstaviti uvod u svijet fitnessa i vježbanja.
Ples koji je imao utjecaja na standarde ljepote

1980-te

Od 70-ih bio je lagan prijelaz na pokret aerobika koji je pogodio mainstream s Jane Fondom.

Žene su sada namjerno vježbale kako bi oblikovale svoja tijela. To je bio savršen trenutak za manekensku industriju da predstavi supermodele poput Elle McPherson, Linde

Evangeliste i Naomi Campbell koje su tada bile na svim naslovnicama. Njihova visoka atletska građa savršeno se poklapala s novom kulturom vježbanja.

1990-ih

Devedesete su se malo zaokrenule. Potencijalno kao pobuna protiv zdravih ideala 80-ih, dijelovi manekenske i filmske industrije privremeno su imali blijedoput, vrlo mršav izgled koji su predvodili modeli poput Kate Moss.

Izrazito mršav izgled preferirao se ovih godina

2000-te

Novi izgled trebao je imati tamniji ten, ravan, više atletski trbuh. Jedan od popularnih ideala bila je Britney Spears.

Britney Spears bila je inspiracija mnogim djevojkama

2010-e

Do trenutka kada je nastupila 2010. godina, nakon nekoliko provokativnih trenutaka i prikladne porodične mreže, omogućili su Kardašijanima zajedno s Nicki Minaj i Jennifer Lopez da vrate obline.

Novu fazu podržalo je masovno praćenje na društvenim mrežama.

2020+

Od sada ćemo vidjeti koliko se trendovi mijenjaju ili će možda ostati isti.

Na kraju zaključak za sve ovo:

Svi su različiti i zdrav izgled je drugačiji za svakog od nas. Ako se potrudimo

uklopiti u neke od ovih trendova, izlažemo svoje mentalno i fizičko zdravlje riziku zbog nečega što je privremeno „atraktivno“.

„Istoričari proučavaju prošlost ne da bi je ponovili, već da bi je se oslobodili ... Svoju stvarnost uzimamo zdravo za gotovo, misleći da je ona prirodna, neizbježna i nepromjenjiva. Zaboravljamo da je naš svijet stvoren slučajnim nizom događaja ... ” Prof. Yuval Noah Harari

Treba li biti žrtva trendova? Standardi ljepote, šta su? Da li nas standardi određuju kao osobu?
Kad malo bolje zamislimo, vidjet ćemo da veliki broj nas to i jeste. Želite da se uklopite u trendovsku priču? Onda to uradite pametno, prilagodite trendove sebi, a ne obrnuto!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)