Biljke i zelenilo: Osvježite svoj prostor i saznajte sve prednosti

Zelenilo je uobičajeni sastojke mnogih domova. Naravno, oni mogu biti odlični za uređenje soba, ali zapravo postoji mnogo drugih prednosti dodavanja biljnog svijeta u i oko vašeg doma. Sobne biljke mogu vam pomoći u svemu, od čišćeg zraka do kontrole buke. Evo nekoliko specifičnih prednosti i odakle početi.

Zdravstvene dobrobiti

Budući da oslobađaju kisik i upijaju ugljendioksid, biljke mogu pomoći pročišćavanju zraka u vašem domu. Sobne biljke mogu ukloniti štetne spojeve poput onih koji dolaze iz dima cigareta, vinila, i drugih uobičajenih predmeta za domaćinstvo. Studije su također pokazale da biljke mogu ubrzati vrijeme oporavka u određenim uslovima, izoštriti fokus, smanjiti stres i doprinijeti nizu drugih zdravstvenih blagodati.

Praktične prednosti

Strateški smještene biljke u kući ili radnom prostoru zapravo mogu pomoći u smanjenju buke. Lisnato povrće, posebno, može pomoći prigušiti buku i učiniti vaš dom tišim i mirnijim mjestom. Dobro pravilo ako koristite biljke u tu svrhu je imati barem jednu biljku na svakih 100 kvadratnih metara. Za one koji žive u stambenim zgradama, ovo bi mogla biti posebno korisna strategija.

Photo by:  Huy Phan Izvor: Pexels

Vizualne prednosti

Najočitija korist biljaka u vašem domu je vizuelni utiecaj. Cvijeće u baštama oko vašeg doma doprinosti boji i daje mu na značaju. Zelene biljke u unutrašnjem prostoru mogu pomoći da prostorija izgleda čišće i uglađenije. Iskoristite zeleniš da prekrijete nedostatke, a ujedno i doprinesete vašem zdravlju.

Photo by: Content Pixie Izvor: Pexels

Dakle, sada kada znate koje su prednosti sobnih biljaka, evo kako ih dodati u svoj prostor. Prvo istražite koje biste biljke najlakše uklopili u vaš dom s obzirom na veličinu i količinu posla oko njege. Određenim biljkama treba više sunčeve svjetlosti ili vode nego drugima, pa ćete morati biti sigurni da vaša soba dobiva dovoljno prirodnog svjetla i da imate dovoljno vremena da im se posvetite. Očistite područja na kojima želite staviti nove biljke. Ovi prostori mogu uključivati ​​podove, radne površine ili police. Zatim se jednostavno uputite u zelenu avanturu i uskoro ćete ubrati sve blagodati biljnog doma.

Klikni ovdje i saznaj više o očuvanju sobnih biljaka.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)