Bijeg u prirodu: Ove sedmice posjetite Bijambare

Ove sedmice pobjegnite u zaštićeni pejzaž i posjetite Bijambare koji se prostiru na skoro 500 hektara.

U doba pametnih telefona i brzog načina života, priroda je sve popularniji prijedlog za opuštanje. Sve više doktora savjetuje da kada se osjećate depresivno odete u šetnju i provodite vrijeme u prirodi. Situacija u kojoj smo se svi našli uticala je dosta na psihu. Vrijeme je da počnemo da vodimo računa o svom mentalnom zdravlju i sačuvamo zdrav razum. Ukoliko ste ljubitelj prirode, onda ste vjerovatno upoznati s osjećajem mira i spokoja koji dobijate sa svim zvukovima.

Tradicionalno, ovaj prostor je visoko cijenjen zbog svoje prirodne ljepote i bogatstva.

Bijambare se nalaze pokraj puta Sarajevo – Tuzla, na oko 40 minuta vožnje od centra Sarajeva. Nalazi se na 950 m nadmorske visine, s potocima koji formiraju dva mala jezera koja će vaš boravak učiniti više nego ugodnim. Svakako je najveća atrakcija prisustvo i pristupačnost špilja. U tri horizonta nalazi se pet špilja koje su imenovane i poznate javnosti, ali postoji i još jedna koja za sada nema ime, a nije ni dostupna za posjetu. Za posjetitelje otvorena je Gornja pećina koja je ujedno i najstarija. U njoj se nalaze važni zapisi o prapovijesti čovječanstva.

Pogled iz Gornje pećine Bijambare
Arhiva akter.ba

Srednja pećina najljepša je i najzanimljivija za posjetitelje. Duga je 420 m, s četiri ogromne „hale“ koje se prostiru do 60 m u prečniku i 30 m u visinu. Pećina je bogata pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama i stubovima. Posljednja „hala“ zbog svoje impresivne veličine naziva se i „koncertnom dvoranom“. Trenutno je naseljena kolonijom šišmiša i cvrčaka, međutim moguće je naći i druge stanovnike. U nekim pećima otkriveni su također kosturi drevnih medvjeda, kao i drugih životinja.

U sklopu Bijambara nalaze se predivni pašnjaci, a za posjetitelje su pripremljene pješačke i biciklističke staze. Kako bi vaša avantura bila potpuna, možete iznajmiti bicikle i razgledati nevjetovatno lijepu prirodu. U sklopu zaštićenog područja nalaze se i stećci. Riječ je o srednjovjekovnim nadgrobnicima koji su pronađeni na lokalitetu Dolovi. Spomenici su premješteni iz nekropole u Donjim Čevljanovićima gdje je bilo evidentirano ukupno 41 stećak – 32 sljemenjaka i 9 sanduka.

Arhiva akter.ba

Bijambare su idealan bjeg od svakodnevnice za čitavu porodicu. Ovaj vikend iskoristite toplo vrijeme i visoke temperature koje su predviđene i počastite se danom u prirodi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)