Biljke koje vole sunce

Sa dolaskom proljeća vrijeme je da razmislimo koje bismo biljke voljeli vidjeti ovo ljeto u našim vrtovima.

Red Hot Poker Alcazar

Pripada porodica Asphodelaceae

Rod : Kniphofia biljke mogu biti zimzelene ili zeljaste trajnice, s linearnim ili trakastim lišćem i uspravnim stabljikama koje nose gusto grozdasto cjevasto, obično privjesno cvijeće


'Alcazar' je višegodišnja vrta biljke čija visine do 1,2 metra, s dugim uskim lišćem i gustim klasovima cjevastih cvjetova u ljeto i ranu jesen, vatreno crvenkasto-narančaste u pupoljku, otvor na vrhu žutom, sa izbočenim prašnicima.

Kako uzgajati ovakve biljke
Najbolje je ga uzgajati u pjeskovitom tlu koje je obogaćeno humusom, ali bilo koje duboko, vlažno, ali dobro drenirano zemljište će to učiniti. Puno sunce je najbolje; podnosi polusjenu, ali cvjetanje je smanjeno


Razmnožava se dijeljenjem utvrđenih nakupina krajem proljeća. Propagirajte uklanjanjem izdanaka sa krune

Predložene lokacije sadnje i vrste bašte
Cvjetni obrubi i kreveti Obalni vikend i neformalni vrt City & Courtyard Gardens

Kako se brinuti
Stabljike cvijeća mogu se posjeći nakon cvjetanja

Štetočine
Mogu ga oštetiti puževi i puževi

Bolesti
Općenito bez bolesti

Lavanda
Izvor: Pexels

Fenomenalna lavanda ima sve: izuzetno tolerantna i na velike vrućine i na oštru zimu, ova lavanda koja se lako uzgaja čak pokazuje otpornost na utjecaje vlage. Izuzetno mirisni sa koncentriranim esencijalnim uljima, fenomenalni klasovi ljubičasto-plavih cvjetova privlače leptire i pčele u vrt. Jestiva, otporna na jelene i brzo rastuća, ova srebrnolisna lavanda ostavila je sve druge u prašini!

Magnus Echinacea
Izvor: Pexels

„Magnus“ ima živopisne ružičaste cvjetove nalik zrakama koji okružuju duboke narančaste središnje kornete, privlačeći obilne oprašivače u vrt tokom cijelog ljeta. Ostaviti istrošene stabljike i cvjetnice na mjestu da prezimiju također će privući ptice. Cvjetnice su posebno žilave domaće biljke i 'Magnus' nije izuzetak, bez žalbe podnoseći sušu, glinu, vlagu i oštre zimske uvjete. Laka za uzgoj, ova biljka je izvrstan izbor za početnike i iskusne vrtlare.

Pampas

Izvor: Pexels

Pampas ili Ravenna čini izvrsnu biljku primjeraka tijekom cijele godine. Prozračni bijeli perjanici formiraju se sredinom ljeta nad zelenim lišćem. U jesen se lišće pretvara u broncu, a zatim u crveno, dodajući sloj boje i vizualni interes. Biljka može doseći visinu do 12 stopa, savršeno za stvaranje živih ograda ili dodavanje privatnosti krajoliku. Ova hladno otporna, brzorastuća trava može pomoći stabilizirati tlo i spriječiti eroziju.

Božur

Izvor: Pexels

Ovo je voljeni božur sa velikim dvostrukim cvjetovima u svježoj, pastelno ružičastoj boji. Predstavljen 1906. godine, ovaj dugogodišnji omiljeni cvijet pouzdano iz godine u godinu i predstavlja zdravu količinu smaragdno zelenog lišća za dodavanje zanimanja za vrt tokom cijele sezone. Poznata i po svom mirisu, 'Sarah Bernhardt' čini odličan rezan cvijet - isprobajte ga u aranžmanima ili isplivajte sami u jednostavnoj posudi. Kao i svi božuri, i ovaj je otporan na jelene, izdržljiv je i izuzetno je dugovječan.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori