Sve o čuvenoj pampas travi

Većini ljudi su poznate velike nakupine bujnog lišća nalik travi i kremasto bijele pernate perjanice pampasove trave (iako su dostupne i ružičaste sorte).

Trava pampas (Cortaderia) atraktivna je ukrasna trava koja je popularna u mnogim krajolicima. Iako ih je izuzetno lako uzgajati, važno je znati u što ulazite prije nego što posadite pampas travu oko kuće. Ne budite tako brzi da ga sadite samo zato što dobro izgleda. Zapravo je vrlo brz uzgajivač i može postati prilično velik, visok od 5 i 10 stopa i širok, pa čak i invazivan.

Izvor: pixabay

Kako uzgajati travu pampas

Prije uzgoja trave pampas, stavite je negdje u krajolik gdje ima dovoljno prostora za rast, posebno kada sadite više od jedne. Kada masovno sadite pampavu travu, morat ćete ih razmaknuti na oko 6 do 8 stopa. Trava Pampas uživa u područjima s punim suncem, ali tolerirat će polusjenu. Također tolerira širok raspon vrsta tla, ali preferira vlažno, dobro drenirano tlo. Još jedna dobra strana uzgajanja pampasove trave je tolerancija na sušu, vjetar i sprejeve soli - zbog čega biljku često vidite duž priobalnih regija. Trava je izdržljiva u USDA zonama 7-11, ali u dobro zaštićenim područjima može se uzgajati i u zoni 6. Nije pogodna za hladne regije, osim ako se uzgaja u posudama i ne donosi u zatvorenom prostoru tokom zime i ponovo zasadi na otvorenom na proljeće. Međutim, zbog velike veličine ovo zapravo nije praktično.

Kako se brinuti za pampas

Jednom uspostavljena briga o travi pampas minimalna je, zahtijeva malo održavanja, osim zalijevanja u ekstremnoj suši. Takođe bi je trebalo svake godine orezivati do zemlje. To se obično izvodi krajem zime ili početkom proljeća. Zbog oštrog lišća biljke, zadatak obrezivanja treba obaviti s velikom pažnjom koristeći rukavice i košulju dugih rukava.

Razmnožavanje pampasa

Trava pampas obično se razmnožava dijeljenjem u proljeće. Orezane nakupine mogu se presjeći lopatom i ponovo zasaditi na drugom mjestu. Obično se razmnožavaju samo ženske biljke. Trava pampas nosi muške i ženske perjanice na odvojenim biljkama, a ženke su najčešće među uzgajanim sortama. Mnogo su istaknutiji od svojih muških kolega s punijim perjanicama (cvjetovima) svilenih dlačica, kojih muškarci nemaju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori