Vakcine Covishield, proizvedene u Indiji su iste kao i one koje se proizvode u EU

Kada se govori o vakcinama protiv COVID-19, obično se govori o Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna te ruskoj vakcini Sputnjik V i kineskoj od Sinopharm. Međutim, na spomen indijske vakcine Covishield, ljudi obično zatresu glavom i ne znaju o čemu se radi. Vakcina koju danas Federaciji Bosne i Hercegovine donira Srbija proizvedena je u Indiji, potvrdila je Faktoru ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Zbog uslova ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da prije korištenja AstraZenecine vakcine koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerene u državnoj agenciji, stvorila se sumnja da su one lošijeg kvaliteta, što je struka jasno negirala.

FILE PHOTO: A nurse displays a vial of COVISHIELD, the AstraZeneca COVID-19 vaccine manufactured by Serum Institute of India, in Mumbai

– Radi se o vakcini Covishield koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji. Koliko ja znam, ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU – kazala nam je Turković.

Ministrica je pojasnila i da ta vakcina mora dobiti dozvolu za upotrebu državnih organa Bosne i Hercegovine.

– Na telefonskoj sjednici Vijeća ministara jasno sam postavila uvjet da nadležna tijelo mora verifikovati ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za upotrebu. Znači, neophodno je da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odredi o ovoj vakcini – kaže Turković za Faktor.ba.

Prema ranijim najavama, Srbija će Federaciji Bosne i Hercegovine donirati 5.000 ove vakcine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)