Bertha von Suttner: Prva dobitnica Nobelove nagrade za mir

Priču u uspješnim ženama u različitim oblastima počinjemo sa predstavljanjem prve žene - dobitnice Nobelove nagrade za mir. 

Bila je to književnica i pacifistica Bertha Sophia Felicita Freifrau von Suttner. Rođena je 1843. u Pragu u aristokratskoj porodici.

Žena poluplemskog porijekla koja je ušla u javni život i imala ogroman utjecaj u vrijeme kad je to bilo nezamislivo. Tada žene još uvijek nisu imale pravo glasa. Velika je protivnica rata i naoružanja. Književnica zaslužna što je Alfred Nobel među Nobelove nagrade uvrstio i onu za mir, te prva dobitnica Nobelove nagrade za mir. Sve ovo se krije iza imena Berthe von Suttner.

Bertha von Suttner (Fotografie von Carl Pietzner, 1903)

Bertha je kao žena priloge o ratu za njemačke i austrijske novine morala pisati pod pseudonimom. Kasnije će joj veliku zaradu priskrbiti pisanje romana. Mnogo vremena provela je čitajući i tu Bertha počinje razvijati svoje vlastite ideje pacifizma. Humanističkog svijeta bez oružja. 1885.godine, Bertha saznaje za postojanje mirovnih pokreta, i to od svog dugogodišnjeg prijatelja Nobela.

Filozofsko-znanstvenu raspravu „Razdoblje mašina – Predavanja iz budućnosti o našem vremenu“ izdala je 1888. pod pseudonimom „Netko“. U njoj je, između ostaloga, kritizirala i rat, za nju vrhunsko zlo:

„Sve dok ljudi budu zahtijevali moć jedni na drugima, da bi postigli svoje interese na štetu drugih, bit će rata.“

1889. objavila je roman "Die Waffen Nieder!"(Dolje oružje). koji je tada izazvao senzaciju i Berthu von Suttner učinio jednom od najistaknutijih predstavnica mirovnog pokreta.

Pisala je pod pseudonimom B. Oulot. Nobelovu nagradu za mir dobila je 1905. godine i time ušla u historiju kao prva žena dobitnica te nagrade.

U čast Berthe von Suttner na austrijskoj kovanici od 2 eura se nalazi njen portret.

Foto: Wikipedia

Od grofice, poluplemkinje, do autorice bestselera i dobitnice Nobelove nagrade za mir - život Berthe von Suttner pun je promjena, borbe i angažmana

Umrla je u Beču 1914. godine.

Pratite zanimljive detalje iz svijeta književnika OVDJE

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori