Edin Forto napustio sastanak u Vladi FBiH: Sramota me šta sam čuo o nabavci vakcina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jutros je imao sastanak s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine, kojem je prisustvovalo još nekoliko kantonalnih premijera iz FBiH. Teme su bile pogoršana epidemiološka situacija i nabavka vakcina.

Nakon sastanka premijer Forto je iznio žestoku kritiku zbog indolentnosti federalne vlasti u procesu nabavke vakcina te je kazao da je zbog toga i napustio sastanak, kazavši da je beskoristan.

Poručio je da će Kanton Sarajevo učiniti sve da pomogne federalnom nivou vlasti da nabavi vakcine, ma koliko to zvučalo paradoksalno s obzirom na budžet, ali i nadležnosti.

"Mi ćemo učiniti sve da pomognemo federalnoj vladi. Proslijedit ćemo sve kontakte koje imamo i koje smo uspostavili i učinit ćemo sve što oni misle da treba učiniti kako bi građani FBiH što prije došli do vakcina", kazao je.

Ipak, Forto je iznio veliko razočarenje onim što je čuo na sastanku u Vladi FBiH.

"Imali smo uvod o tome šta je federalni nivo uradio do sada u procesu nabavke vakcina. Najbolje ću to opisati jednom hrvatskom riječju, a to je 'susramlje'. To je kada je vama neugodno, a neko drugi nešto radi. Meni je neugodno i mene je stid u smislu šta smo čuli o nabavci vakcina s federalnog nivoa", naglasio je Forto.

Poručuje da su im objašnjavali koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali od velefarmacija, s kim su imali zoom sastanak.

"U martu 2021. godine oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku vakcina. Ono što sam tamo čuo, nisam mogao vjerovati. Način na koji nam je to prezentirano, nisam mogao da vjerujem i zbog toga sam ranije izašao sa satanka, jer je suštinski beskoristan", zaključio je Forto.

Govorio je i o drugoj temi, gdje su se složili da je pogoršana epidemiološka situacija velika briga za sve.

"Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, tu se suštinski slažemo s brigom koju svi dijelimo zbog pogoršanja stanja i o tome smo puno govorili.

Izvor: Klix

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori