Muški i ženski mozak:Kako razmišljaju muškarci, a kako žene?

Mozak - Kognitivne razlike između muškaraca i žena. Što se tiče mozga, koliko se muškarci i žene razlikuju? Možda ste čuli da je mozak muškaraca veći. Ispostavilo se, postoje dodatne razlike u sivoj tvari i obrascima mozga. Pogledajte što sve to znači za vas i vaše zdravlje.

Nije sve u veličini

Iako je muški mozak 10 posto veći od ženskog, to ne utječe na inteligenciju. Uprkos razlici u veličini, muški i ženski mozak su više sličniji nego različiti. Jedno područje u kojem se razlikuju je inferiorno-tjemena lobula. Ona je kod muškaraca obično veća.

Ovaj dio mozga povezan je s matematičkim problemima, procjenom vremena i procjenom brzine. Još jedno područje o kojem se prethodno raspravljalo bio je hipokampus. On je povezan sa pamćenjem, ali nedavna istraživanja nisu otkrila razlike u hipokampusu između spolova.

Siva materija je važna

Postoje dokazi da žene imaju više sive tvari u mozgu. Siva tvar sadrži ćelijska tijela koja pomažu našim tijelima da obrađuju informacije u mozgu. Smještena je u dijelovima mozga koji su uključeni u kontrolu mišića i senzornu percepciju.

Međutim, utvrđeno je da je pronađeno da žene koriste više bijele tvari koja povezuje prerađivačke centre. Muškarci koriste više sive tvari. Ovo bi moglo objasniti zašto muškarci imaju tendenciju da se istaknu u projektima usmjerenim na zadatke. Žene će vjerovatnije briljirati u jeziku i multitaskingu.

Foto: Peshkova / Shutterstock.com

Hemija mozga

U studijama koje ispituju veze unutar mozga, utvrđeno je da žene imaju tendenciju da imaju čvršće veze uz bok, što bi moglo dovesti do boljeg intuitivnog razmišljanja, analiziranja i donošenja zaključaka.

S druge strane, muškarci imaju tendenciju da imaju jače veze sprijeda i natrag. To može rezultirati pojačanom percepcijom i jačim motoričkim sposobnostima.

Nedavna istraživanja također sugeriraju da se mali mozak, za koji se u povijesti mislilo da je uključen samo u koordinaciju pokreta, može malo razlikovati među polovima. Zapravo imati utjecaja na ponašanje i razmišljanje.

Pored načina obrade mozga, muškarci i žene imaju i različitu hemiju mozga. Iako oboje obrađuju iste neurohemikalije, obrađuju ih različito.

Na primjer, serotonin (koji je povezan sa srećom i depresijom) ne prerađuje isto kod žena. Ovo bi moglo objasniti zašto su žene podložnije anksioznosti i depresiji.

Šta to znači za zdravstvene rizike?

Razlike u genetskom sastavu mogu dovesti do većeg rizika od razvoja određenih zdravstvenih problema. Iako je ovo kontinuirano polje istraživanja, neke korelacije mogu postojati između hormona, poput testosterona ili estrogena, i određenih zdravstvenih stanja.

Depresija, stres i anksioznost, koji su sve češći kod žena, drugi su faktori koji mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema kao što je moždani udar.

Muškarci nisu s Marsa, a žene s Venere, ali mozak im je zaista drugačije povezan, kaže novo istraživanje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori