Aromaterapija: Učinit će vaš dom nevjerovatnim

Aromaterapija nije ni približno toliko složena kao što mnogi vjeruju s obzirom na enciklopedijske informacije pronađene na tu temu. Stručnjaci aromaterapiju definišu jednostavno kao „kombinacija biljaka koja se koristi u ljekovite i holističke svrhe.“

Aromaterapija uključuje esencijalna ulja koja se udišu ili stavljaju direktno na kožu. S obzirom da se aromaterapija ponekad naziva i „terapijom esencijalnim uljima“, upotreba esencijalnih ulja od vitalnog je značaja. Važno je potražiti 100 postotna esencijalna ulja, budući da mnogo mješavina koje možemo lako pronaći u svim prodavnicama, vrlo lako mogu biti sintetička mješavina.

Za potpuni Wellnes užitak bit će vam potreban difuzor. Difuzija esencijalnog ulja postupak je raspršivanjaesencijalnih ulja, tako da njihova aroma ispunjava sobu ili prostor prirodnim mirisom. Od jednostavnih do složenih, postoji mnogo različitih metoda za difuziju esencijalnih ulja u prostoriju. Postoje tri jednostavne difuzijske metode aromaterapije koje mogu uključivati elemente koje, vjerovatno, već imate u svom kućanstvu. Uz to, dostupni su brojni difuzori za aromaterapiju i uređaji za difuziju koji se mogu kupiti.

Pobrinite se da svoj difuzor koristite s destiliranom vodom. Esencijalna ulja su spojevi ekstrahirani iz biljaka. Ulje bilježi biljni miris ili „esenciju“. Eterična ulja dobijaju se destilacijom ili mehaničkim metodama, poput hladnog cijeđenja. Nakon što se izdvoje aromatične note, kombinuju se s uljem nosačem kako bi se stvorio proizvod spreman za upotrebu.

Photo by: asundermeier Izvor: pixabay.com

Kako djeluju esencijalna ulja?

Udisanje aroma esencijalnih ulja mogu stilulirati područje limbičkog sistema. Riječ je o dijelu mozga koji igra ulogu u emocijama, ponašanju, njuhu i dugotrajnom pamćenju. Zanimljivo je da limbički sistem ima veliku ulogu u formiranju sjećanja. To djelimično možemo objasniti s buđenjem uspomena ili osjećaja koji su potaknuti mirisom.

Uz mnoštvo dostupnih esencijalnih ulja, koja najbolje djeluju u kojem prostoru?

Osim što su stvar ličnog ukusa, postoje i određena esencijalna ulja koja se koriste ovisno o posebnim potrebama. Svi znaju da se od lavande ljepše spava, budući da smanjuje stres i anksioznost, te promoviše smirenost. Esencijalno ulje limuna sa svojim citrusnim mirisom i pročišćavajućim svojstvima izvrstan je odabir za kuhinju. Bergamot podiže raspoloženje i dokazano je da, kada se esencijalno ulje bergamota udiše, pruža psihološke i fiziološke prednosti.

Nakon napornog radnog dana iskoristite nekoliko kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja i uronite u potpuno novo okruženje koje će učiniti tvoj dom, um i tijelo nevjerovatnim.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)