5 stvari koje psi mrze, a vi ih i dalje radite!

pexels-helena-lopes-2253275
Foto: Pexels, Helena Lopes

Psi su jedna od najboljih stvari na svijetu! Morate znati da s njima nije lako. Dolaze s puno izazova i spremite se na svakodnevno učenje. Pas je definitivno više od kućnog ljubimca. On je član porodice za čiji ste život odgovorni.

Međutim, vjerovatno radite stvari koje vaši psi mrze, bez da ste toga i svjesni. Važno je da ih razumijete kako biste mogli da pokušate stvoriti najbolji mogući život za svog ljubimca. Donosimo vam pet stvari koje psi mrze, a vi ih i dalje radite.

Previše ih grlite

Postoji bezbroj rasprava o tome mrze li psi zagrljaje ili ne. Ali, vjeruje se ipak da, najbljaže rečeno, nisu fan grljenja. To nije prirodno stanje koje psi čine međusobno. U tom trenutku oni pokazuju znakove stresa poput naprezanja, zabijanja ušiju ili udaljavanja od vas. To ne znači da svom psu ne možete pokazati naklonost. Oni su vam ipak najbolji prijatelj. Pronađite načine da tu naklonost pokažete i na druge načine, osim u vidu zagrljaja. Obratite pažnju na govor njihovog tijela kako biste bili sigurni da im određena gesta ne stvara neugodu.

Prisiljavate svog ljubimca da bude društven

Iako su psi po prirodi psi društveni , to ne znači da baš svi žele biti društveni sve vrijeme. Neki razvijaju fobije od muškaraca, stranaca ili djece koje mogu da ih dovedu do opasnih situacija. Pas neće nužno biti prijateljski raspoložen ni prema svim ostalim psima. Oni su i dalje teritorijalni i, baš kao i mi, upoznaju ljude ili pse s kojima jednostavno „ne kliknu“.

Psi vole duge i lagane šetnje

Ponekad smo svi u žurbi i jednosatna šetnja nije opcija. Ali zbog svog psa važno je izdvojiti vrijeme. Ne samo da im trebaju svakodnevne vježbe i rutina, već im treba i vrijeme potrošeno na šetnju. Oni vole da njuškaju. Čulo njuha vašeg psa je pojačano i to je jedan od glavnih načina na koji uzimaju informacije o svijetu. Koliko god neugodno bilo, mirisanje trave zapravo je automatsko ponašanje psa. Loša je ideja pokušati ga istrenirati i ubrzati.

Foto:  Sam LionPexels

I psi mogu osjetiti vašu anksioznost

Vjerojatno ste primijetili da kad ste uznemireni, vaš pas reaguje na to. To se isto desi kad trčite okolo pripremajući se za odmor. Sigurni ste da vaš pas zna da odlazite. Stvarnost je takva da vjerojatno znaju da se nešto čudno događa. Psi mogu pokupiti emocionalne signale, baš kao i ljudi. Psi mogu osjetiti vašu anksioznost ili stres, čak i kada mislite da je to neprimjetno.

Ne odvajate vrijeme za igru

Postoje neke izvrsne igračke za pse koje možete kupiti kako biste potaknuli svog psa na igru ​​dok vas nema. Nažalost, to ne nadoknađuje kvalitetno vrijeme igranja vlasnika i pasa. Istraživači su pokazali da psi koji provode manje vremena igrajući se, potencijalno mogu imati probleme u ponašanju. Mogu da pokažu vid agresije ili znakove tjeskobe.

Sada kada ste upoznati sa svim situacijama koje vaš pas mrzi, možete da obratite više pažnje. Osigurajte svom ljubimcu sretan dom!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori