5 biljaka koje će vam pomoći da bolje spavate

Unesite dašak prirode u svoj dom.

Plants
Photo by Ylanite Koppens Izvor: Pexels

Jedan od najvećih trendova dizajna interijera postale su biljke. To je idealan način da unesete prirodu u svoj dom. Ne samo da izgledaju sjano, već imaju i nevjerojatne zdravstvene benefite, a neke vam čak mogu pomoći i u snu. Donosimo vam pet najboljih biljaka za spavaće sobe koje će vam pomoći da bolje spavate.

Jasmin: Najbolja biljka za opuštanje

Biljke jasmina imaju male bijele cvjetove i vrlo su lijepe. Daju slatkasti miris koji se često koristi u obliku esencijalnog ulja za opuštanje. Istraživanja pokazuju da je ovaj miris povezan sa smanjenom razinom anksioznosti i poboljšanom kvalitetom spavanja. Biljke jasmina prilično je jednostavno držati u saksiji i izvrsno izgledaju u spavaćim sobama. Stavite svoj na prozor i redovno ga zalijevajte. Posebno obratite pažnju na period tokom cvjetanja.

Lavanda: Najbolja biljka za dublji san

Miris lavande svugdje je poznat kao velika pomoć za opuštanje. Dokazano je da lavanda snižava naš puls, krvni pritisak i nivo stresa, zbog čega je savršena za spavaću sobu. To je jedna od najpoznatijih biljaka koja vam pomaže u spavanju. Biljke lavande vole toplinu i sunčevu svjetlost, pa im to i osigurajte. Rijetko ih zalijevajte.

Izvor: Twitter

Zmija: Najbolja biljka za pročišćavanje zraka

Biljka zmija (poznata i kao 'svekrvin jezik') prirodni je pročišćivač zraka. Noću emitira kisik koji vam pomaže da bolje spavate. Poznata je i njena sposobnost uklanjanja nekih štetnih hemikalija iz zraka kao što su ksilen, trikloroetilen, toluen, benzen i formaldehid. Formaldehid se često nalazi u laku za kosu i može uzrokovati respiratorne probleme, pa je ovo izvrsna biljka za spavaću sobu!

Valerijana: Najbolja biljka za izazivanje sna

Biljka valerijane izgledat će lijepo u vašoj spavaćoj sobi zahvaljujući malim ružičastim i bijelim cvjetovima. Osim slatkog mirisa, biljke valerijane stoljećima se koriste za pomoć kod problema sa spavanjem, uključujući nesanicu. Pokazalo se da udisanje mirisa korijena valerijane potiče san i poboljšava njegovu kvalitetu. Ovim biljkama treba oko šest sati sunca dnevno, pa ćete ih morati držati na osunčanom dijelu sobe.

Aloe Vera: Najbolja biljka za poboljšanje kvalitete zraka

Ova ljekovita biljka izvrstan je dodatak svakom domu. Noću proizvodi kisik, pa će poboljšati zrak u vašoj spavaćoj sobi. Ova biljka poznata je kao 'sočna' - treba joj vrlo malo zalijevanja jer održava vlagu u lišću. Gel iz ovih listova može se koristiti za liječenje manjih posjekotina i opekotina, ugriza insekata i suhe kože. Držite biljku Aloe Vere na sunčanom mjestu kako biste osigurali da ostane zdrava.

Pročitajte više: Biljke koje podstiću vaša čula - Napravite malu oazu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)