Biljke koje podstiću vaša čula: Napravite malu oazu

pexels-min-an-793012 (1)
Photo by Min An from Pexels

Biljke koje podstiću jedno od pet vaših čula vrlo su interesantne. Na internetu ćete pronaći bezbroj vodiča za stvaranje senzornih vrtova, ali informacije nije tako lako pronaći kada su u pitanju one koje možete uzgajati u zatvorenom prostoru. To ne znači da se morate lišiti tog užitaka. Sve biljke koje preporučujemo u ovom članku mogu se uzgajati u zatvorenim prostorima!

Biljke koje potiču čulo mirisa

Preferiranje mirisa vrlo je lično. Prije nego što odaberete mirisnu biljku koju želite ponijeti kući, provjerite jeste li se usaglasili sa svim članovima vašeg doma. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir jest da kada prođu kroz proces cvjetanja, postojat će različiti stepeni intenziteta mirisa. Dakle, možda vaša biljka može imati samo nekoliko pupoljaka kada je tek kupite, međutim kada procvjeta, miris će se pojačati.

Za bolju difuziju mirisa svog novog člana s mirisnim cvjetovima smjestiti negdje s većim protokom zraka. Biljke s mirisnim lišćem možete smjestiti i negdje gdje ćete ih vjerovatno u prolazu osjetiti. Možda već na samom ulazu.

Sobne biljke s mirisnim cvjetovima koje preporučujemo su: lavanda, jasmin, hibiskus, mirisni pelargonija, gardenija, jaglac ili eukaliptus .

Lavanda, Izvor: DESIGNMAG

Biljke koje potiču čulo dodira

Za bogato iskustvo dodira potražite biljke zanimljive teksture - bilo da govorimo o mekim, nejasnim, baršunastim, skliskim ili mahovinskim. Važno je napomenuti da ne kupujte ništa bodljikavo ili pikantno ako imate mali stan ili ako živite s djecom. Ovu vrstu biljaka također isključuju i kućni ljubimci.

Sobne biljke koje potiču osjet dodira: kadulja, afričke ljubičice, smokva, begonija, aloe vera ili kuglice marimo mahovine.

Begonija, Izvor: enterijeri.ba

Biljke koje potiču čulo vida

Ako želite dodati zanimljivu vizualnu privlačnost bilo kojoj sobi, možete obratiti pažnju na jednu od tri stvari: boju, šarenilo i oblik lišća. Imajte na umu da čak i staromodno zeleno lišće može uljepšati vaše prostorije svojim divnim uzorcima. Nemojte se previše fiksirati na boju, uzmite u obzir i oblik.

Sobne biljke sa zanimljivim oblikom lišća: engleski bršljan, hoya kerrii , Albuca 'Frizzle Sizzle' , kaktus riblje kosti, crassula umbella.

Hoya Kerrii, Izvor: prettyingreen.com

Biljke koje potiču čulo okusa

Kada je riječ o jestivim biljkama, morate biti oprezni. Kupite zeleniš od ovlaštenih prodavača, te uvijek pročitajte naljepnice koje dolaze s biljkama. Ne bi bilo loše da potražite referentnu knjigu o jestivom cvijeću i biljkama.

Jestivi listovi: metvica, vlasac, ruzmarin, bosiljak, limunska trava, korijander, timijan, origano, lovorov lovor ili kadulja.

Jestivo cvijeće: pčelinji melem, neven, cvjetovi citrusa ili jasmin.

Jamin, Izvor: stil.kurir.rs

Biljke koje potiču čulo sluha

Puno senzornih vrtova ispunjeno je travama i biljkama bambusa koje šuškaju na vjetru. Teško je postići vanjske uslove u vašoj dnevnoj sobi, ali neke možete podstaći. Evo jednog primjera: postavite posude za svijeće na vješalice koje se mogu lagano njihati kada otvorite prozor.

Pročitajte više: 9 osnovnih savjeta za održavanje zdravih sobnih biljaka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori