U Velikoj Britaniji 7 osoba vakcinisanih AstraZenecom umrlo zbog ugrušaka u krvi

U saopćenju se navodi kako do sada nema nikakvih dokaza da je pojava ugrušaka u krvi povezana sa vakcinom

Velika Britanija i vakcinacija
Anticovid vakcinu Oxford-AstraZeneca u Velikoj Britaniji je primilo 18,1 milion ljudi, a pojava ugrušaka u krvi registrirana je kod 30 vakcinisanih osoba, javlja Anadolu Ageny (AA).

Britanska agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) saopćila je kako je sedam od tih 30 osoba preminulo. U Velikoj Britaniji gdje se AstraZeneca koristi od januara u akciji masovne vakcinacije,

U saopćenju se navodi kako do sada nema nikakvih dokaza da je pojava ugrušaka u krvi povezana sa vakcinom Oxford-AstraZeneca i da su koristi te vakcine u borbi protiv pandemije COVID-19 višestruko veće od rizika.

Britanski stručnjaci i dalje istražuju eventualnu povezanost između vakcinacije i zgrušavanja krvi, kao i navedenih smrtnih slučajeva.

U Velikoj Britaniji je od 9. do 21. marta prvu dozu vakcine Oxford-AstraZeneca primilo 15,8 miliona ljudi, a drugu dozu primilo je još 2,2 miliona osoba.

Nekoliko evropskih zemalja su ograničile ili obustavile upotrebu vakcina Oxford-AstraZeneca zbog zabrinutosti da bi mogla izazvati pojavu ugrušaka u krvi. Do sada nema zvaničnih dokaza da ta vakcina uzrokuje takvu pojavu u krvi.

Izvor: Haber.ba

Pročitaj više: Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu AstraZeneca vakcina

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori