Zmije i 7 sjajnih činjenica koje možda niste znali

A closeup of a yellow viper snake isolated on a blurred pink background
Foto: Freepik

Mnogi ljudi nažalost zmije još uvijek ne razumiju. One izazivaju strah i paniku. Donosimo vam sedam razloga zašto mislimo da su zmije nevjerojatne životinje. Kao i sve druge, trebaju i zaslužuju našu zaštitu.

1. Imaju veoma veliku porodicu

Prema posljednjim istraživanjima, postoji 3.789 vrsta zmija. Upravo to ih čini drugom po veličini gmizavcima, odmah nakon guštera. Podijeljeni su u 30 različitih porodica i brojne podfamilije. Australija je dom za otprilike 140 njih.

2. Koriste solarnu energiju i u potpunosti se oslanjaju na vanjske izvore toplote ili svjetlosti

Gmazovi ponekad dobiju oznaku 'hladnokrvni'. Međutim, to je netačno jer njihova krv zapravo nije hladna. Tačan je izraz „ektotermičan“, što znači da je njihova tjelesna temperatura promjenjiva i regulisana vanjskim izvorima. Za razliku od sisara i ptica koji su u stanju da interno regulišu svoju tjelesnu temperaturu, gmizavci za zagrijavanje moraju koristiti izvore toplote, poput sunca.

3. Ne nose sve zmije jaja

Možda ste u školi naučili da se gmazovi razlikuju od sisara jer proizvode jaja. Dok približno 70% zmija polaže jaja, ostatak ne. Zmije koje žive u posebno hladnijim podnebljima imaju živorođene mladunce jer jaja ne bi mogla preživjeti vani. Priroda zaista ima svoja pravila!

Foto: freepik.com

4. Zmije nemaju kapke

Jeste li se ikad zapitali zašto bi vam zmije mogle izazivati jeziv osjećaj? One nemaju kapke! To znači da ne trepću i da moraju spavati širom otvorenih očiju. Umjesto kapaka, svako oko imaj tanku opnu koja ih štiti. Membrana se naziva „brille“, što na njemačkom znači naočale.

5. Mirišu jezikom

Zmije imaju nosnice, ali ih ne koriste za miris. Umjesto toga, evoluirali su kako bi mirisali jezikom. Koriste se svojim Jacobsonovim organom, koji se nalazi u vrhu usta. Njihov miris je prilično izražen, a opisan je i kao "stereo miris". Imaju račvasti jezik i više receptora koji mogu pokupiti različite količine hemijskih znakova.

6. Njihovo ponašanje „za stolom“ razlikuje se od našeg

Kad zmije jedu, prisiljene su progutati hranu cijelu, jer ne mogu žvakati. Umjesto toga, zmije imaju vrlo fleksibilne donje čeljusti što im omogućava da jedu životinje koje su 75% - 100% veće od njihove vlastite glave. Hemikalije u njihovom probavnom sistemu obavit će sav posao i razgraditi hranu nakon unosa.

7. Zmije imaju pet oblika kretanja

Zamislite zmiju kako se kreće kroz travu. Zamišljaš klasični „s-pokret“? To je očekivano, jer je ovo najčešći oblik kretanja zmija, poznat i kao bočna valovitost. Ali zmije imaju četiri druge vrste kretanja. Drvorezne zmije, na primjer, koriste oblik kretanja koji koristi sedam puta više energije, nazvan koncertina. Postoji čak i posebna vrsta kretanja koja se koristi kada zmija pokušava pobjeći na glatkoj površini, poznata kao potiskivanje klizanjem.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)