Haris Vranić: Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo izuzetno zadovoljavajuća

Vranić, situacija zadovoljavajuća
Tekst: Kanita Aliagić, Foto Fena/Arhiv

SARAJEVO, 27. aprila (FENS) - Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je ocijenio da je epidemiološka situacija izazvana koronavirusom izuzetno zadovoljavajuća, a proces vakcinacije protiče izuzetno dobro.

On je danas zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici podnio izvještaj o epidmiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo izazvanoj pandemijom Covid-19. Vranić je analizirao epidemiološki sliku posebno nakon uvođenja epidemioloških mjera te izrazio zadovoljstvo time što su te mjere dale dobre rezultate.

Kazao je da se posebno posljednjih 15 dana bilježi konstantan pad novozaraženih osoba, samim time i pad prijema na hospitalizaciju kao i pad dnevnih smrtnih slučajeva. Povećan je broj oporavljenih, a na liječenju u bolnicama je oko 300 pacijenata.

Podsjetio je da su u jednom periodu trećeg vala pandemije Covid-19 imali izrazito veliki broj hospitalizovanih pacijenata i umrlih u roku od 24 sata što će, kako je kazao, zahtjevati dodatnu analizu razloga tako velike smrtnosti posebno u jedinicama intenzivne njege.

- Jučerašnji izvještaj pokazuje da je bilo 76 novozaraženih građana a na liječenju je 265 osoba od toga 184 pacijenta u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu a u Općoj bolnici „prim.dr. Abdulah Nakaš“ 81 pacijent. Na respiratoru je ukupno samo šest pacijenata - kazao je Haris Vranić.

Naglasio je da je prvi Kanton Sarajevo u BiH počeo sa uvođenjem epidemiološki smjera, ali da ipak rezultati pokazuju da je cijela BiH jedno epidemiološko područje i ne smije se izdvajati ni jedan dio BiH samo sa svojim epidemiološki mjerama.

- Stoga odgovorno tvrdim da će Vlada i Krizni štab KS pratiti svakodnevno situaciju i biti spremna da se odupremo novom talasa, odnosno potencijalnom pogoršanju epidemiološke slike - istakao je on.

Dodao je, da pored velikog angažmana zdravstvenog sektora koji je podnio najveći teret i nadljudskim naporima uspio sačuvati mnogobrojne ljudske živote, slika ne bi ovako bila povoljna da i građani, privrednici ugostitelji i sve uslužne djelatnosti nisu pokazali maksimalnu odgovornost, samosvjesnost i opredjeljenje da sarađuju.

Zbog toga je zahvalio svima jer, kako je rekao, samo zajedničkim naporima možemo doći do cilja, a to je normalizacija stanja, povratak u normalne životne tokove.

Podsjetio je da su otvorena četiri drive-in punkta za testiranje, povećan je obim dnevnih testiranja, nabavljeno je pet respiratora za Opću bolnicu i KCUS, otvorene su i post-Covid ambulante, dva Cool centra, kao i pozivni centar za psihološku pomoć u ambulantama.

Prvi puta je urađeno sekvencioniranje britanskog soja virusa Covid-19, te je određen tačan postotak novozaraženih građana a koji je iznosio 83 posto zaraženih sa takozvanim britanskim svojem.

Nakon dvije godine objavljen javni poziv za listu lijekova, pokrenuta je aplikacija za prijavu vakcinacije kao i aplikacija za prijavu građana koji su vakcinisani van BiH, uvezene su u zdravstveni sistem zdravstveno neosigurane osobe. Nabavljeno je 200 boca kiseonika radi liječenja oboljelih u kućnim uslovima.

Podsjetio je i da je 21.aprila počela je imunizacija u Kantonu Sarajevo sa 12.800 vakcinama AstraZeneca i Sinovac, a koje su stigle u BiH putem donacija Republike Srbije i Republike Turske.

Nakon vakcinisanja zdravstvenih radnika uspješno je završena i vakcinacija gerontoloških centara i staračkih domova, a sljedeći na listi prioriteta, najavio je Haris Vranić, su građani iznad 75 godina.

Ministarstvo zdravstva KS nadzire kompletan proces imunizacije i omogućilo je sve potrebne uslove da se proces imunizacije odvija u skladu sa svim zdravstvenim svjetskim standardima i protokolima, a i građani su zadovoljni.

Izvor: FENA

Pročitaj više: KCUS i Vranić: Sastanak zakazan u kabinetu ministra Vranića sutra u 9 sati

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori