Da li mlijeko zaista uzrokuje akne?

Poveznica između mlijeka i upale kože više je od mita.

"Znamo da su mliječni proizvodi, posebno obrano mlijeko, povezani sa upalom kože i izbijanjem akni", kaže dr. Joshua Zeichner, vanredni profesor dermatologije i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinai.

„Misli se da obrano mlijeko sadrži veliko šećera, kao i protein sirutke koji aktivira glasnike koji stimuliraju naše uljne žlijezde. To znači više ulja i upala, što dovodi do izbijanja akni. "

Izvor:pexels
Zašto mlijeko uzrokuje akne?


Razgovarajmo o proteinima sirutke vrlo brzo, jer to možda znate samo kao nešto što možete kupiti u velikoj količini za svoje smoothieje.

"Proteini sirutke su mješavine proteina izoliranih od sirutke, koja je tečni dio mlijeka koji se odvaja kada se proizvodi sir", objašnjava dr. Corey L. Hartman iz Skin Wellness dermatologije. Odatle ovaj protein može stvoriti domino efekt. „Sirutka povećava proizvodnju faktora rasta sličnog insulinu (IGF-1). Insulin povećava proizvodnju ulja, što doprinosi razvoju akni. Također pokreće proizvodnju androgena, testosteronskih hormona koji stimuliraju ulje i uzrokuju akne ”, kaže Hartman. Dr. Joyce Imahiyerobo-Ip, izvršna direktorica Vibrant Dermatology and Skin Bar MD, također primjećuje da kravlje mlijeko sadrži kazein - još jedan protein povezan s IGF-1 - i „visoki nivo“ progesterona, „koji se pretvara u hormon stimulirajući akne. dihidroksistetesron u lojnim žlijezdama čovjeka. "

Ali čekajte, ima još. Nutricionistica Daily Harvest-a Amy Shapiro primjećuje da iako se hormon IGF-1 već nalazi u našoj krvi, krave koje se liječe rekombinantnim goveđim hormonom rasta (RBGH) "imaju tendenciju da imaju viši nivo IGF-1", jer RBGH "stimuliše proizvodnju mlijeka stimulirajući oslobađanje IGF-1. " (Zbog toga se određena mliječna mlijeka reklamiraju kao „bez RBGH“.)

Šta je sa zobenim mlijekom?

"Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta, pomažu u dostavljanju probiotika u tijelo “, kaže Zeichner. A to ima i domino efekt: „Probiotici su bakterije koje pomažu u obnavljanju zdravog mikrobioma. Mikrobiom je kolekcija mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice i viruse koji simbiotski žive u našim tijelima. "


Shapiro ističe da iako alternativna mlijeka možda ne sadrže kazein, proteine sirutke ili hormone - "koji mogu pomoći potrošačima da izbjegnu probleme s kožom i probavom" - mogu se formulirati s desnima, emulgatorima, konzervansima, karagenanima i dodatnim šećerom. To mogu pokrenuti i probleme sa crijevima i kožom. "Kada kupujete alternativno mlijeko, preporučujem prvo čitanje oznaka sastojaka", kaže ona. "Potražite čiste, jednostavne liste sastojaka na bazi cjelovite hrane."

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori