Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji počinje do 20. maja

Proizvodnja ruske vakcine ”Sputnjik V” na Institutu Torlak u Beogradu počinje do 20. maja ove godine.

“Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina Sputnjik Ve”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ova informacija je potvrđena na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta. koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije ”Generijum”.

”Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine ‘Sputnjik V’ u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina”, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije i Rusije će do kraja marta potpisati Sporazum o transferu tehnologija.

“Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance. Od toga će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja”, objašnjava Popović.

Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan, dodaje Popović.

“Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance. To je supstanca koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji”, rekao je Popović.

On je istakao da ”prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima. Potom pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

”Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ‘punom ciklusu’. Ona podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka. Međutim verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine”, rekao je Popović.

Ruski stručnjaci boravili su u Srbiji 11. i 12. februara. eljeli su utvrditi da li Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu ima kapacitete da počne sa proizvodnjom i distribucijom ruske vakcine “Sputnjik V”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. februara izjavio da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine.

Zvaničnici Srbije do sada nisu govorili o tome koliko bi ovaj projekat mogao da košta. Nije govorio niti o tome na koje tržište bi Srbija potencijalno izvozila rusku vakcinu.

Kazahstan je krajem prošle godine počeo sa proizvodnjom vakcine “Sputnik V”.

Izvor: slobodnaevropa.org

Pročitajte više: Vakcine Covishield, proizvedene u Indiji su iste kao i one koje se proizvode u EU

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori