Prema procjenama stručnjaka:Jabukovo sirće, njegove prednosti i nedostaci?

Jabukovo sirće jedan je od najpopularnijih prirodnih zdravstvenih proizvoda u svijetu. Postoje tvrdnje da se sa sirćetom može učiniti gotovo sve, uključujući dezinfekciju četkica za zube, liječenje dijabetesa i pomoći kod mršavljenja.
Koje su stvarne blagodati jabukovog sirćeta, prema znanosti?

CNN je pitao sedam stručnjaka i proučio desetine studija kako bi donio činjenice. Evo nekih od načina na koje jabukovo sirće (ili bilo koje drugo sirće) može pomoći vašem zdravlju.

Snižavanje šećera u krvi

Koja je najpopularnija upotreba jabukovog sirćeta? Ako je jednostavna internetska pretraga bilo koja mjera, ona uključuje dijabetes.

Registrirana dijetetičarka Carol Johnston proučava učinke jabučne kiseline, glavne komponente sirćeta, na nivo šećera u krvi.
U studijama nije dokazano da sirće, uključujući jabukovo, značajno mijenja ili sprečava dijabetes, rekao je Johnston, profesor prehrane i pridruženi dekan na College of Health Solutions na Sveučilištu Arizona.


"Ako bih pokazao da sirće usporava napredovanje do dijabetesa, tada bi mi trebale stotine ljudi i milijuni dolara za istraživanje. Dijabetes ima puno uzroka, uključujući genetiku", rekla je Johnston.


Ali studije pokazuju da se sirćetna kiselina može koristiti kao jedan od alata za pomoć ljudima u snižavanju šećera u krvi.


U Johnsonovom istraživanju, ljudi koji su najviše profitirali od upotrebe sirćeta bili su rezistentni na inzulin, stanje zvano predijabetes.
"Kod onih s predijabetesom bilo je predobro da bi bilo istinito", rekla je. "Možda je ovo grupa koja bi mogla imati najviše koristi."

To nije samo jabukovo sirće - antiglikemijski odgovor može izazvati bilo koja vrsta sirćeta: sirće od crvenog i bijelog vina, sirće od nara ili čak bijelo destilirano sirće.
Ali, djelovalo je samo u prisutnosti škroba, naglasila je.
"U osnovi, ono što sirćetna kiselina čini blokira apsorpciju škroba", rekla je Johnston. "Ako moji ispitanici pojedu škrob i dodaju sirće, glukoza u krvi će pasti. Ali ako piju šećernu vodu i dodaju sirće, ništa se neće dogoditi. Dakle, ako imate masno meso i jaja, ne zamarajte se. To pomaže samo ako konzumirate škrob ".
Ako odlučite koristiti jabukovo sirće, obavezno obavijestite svog liječnika, rekla je registrirana dijetetičarka i suradnica CNN-a Lisa Drayer.
"Ako uzimate lijek za dijabetes, sirće bi moglo pojačati učinke vaših lijekova", upozorila je, "a vaš će liječnik možda htjeti prilagoditi vašu dozu."

Gubitak težine
Kod gubitak kilograma ili dijete još je jedna popularna upotreba jabukovog sirćeta, a postoje neki dokazi da može pomoći.


Johnston se složila da je studija pokazala "vrlo, vrlo skroman gubitak kilograma. U stvari, rekla bih da većina ljudi koji su na dijeti 12 sedmica i izgube samo nekoliko kilograma neće biti jako sretni."
Ako upotrebljavate jabukovo sirće ili druge vrste sirćeta, kao dio ukupnog plana, kombinirajući ga sa zdravom prehranom, kontrolom porcija i vježbanjem, moglo bi vam pomoći, rekla je Drayer. Predložila je da se balzamično sirće koristi u salatama, u omjeru 4: 1 s uljem, ili da se dodaje umacima za perad i ribu.

"Ako ste radili sve druge stvari da biste smršavjeli, to bi vam moglo donijeti laganu prednost. Također, ako sirće pijete u vodi, to je dobro, jer se zbog vode osjećate sitima", rekla je Drayer.

"Ako ovo ljudima pomaže da u cjelini budu dobro, to je dobra stvar."
Ali treba biti pažljiv. Članak koji je Johnston objavila prošle godine otkrio je da sirće može nagrizati zubnu caklinu.

"Ako ipak uzimate sirće za šećer u krvi, naglašava se važnost uzimanja sirćeta u razrijeđenom obliku i s obrokom kako biste umanjili taj učinak., rekla je Johnston, dodajući da bi "pijenje kroz slamku moglo biti i bolje!"

Kad smo već kod zuba …


"Neki ga ljudi vole koristiti za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje zuba", prema jednom od mnogih internetskih članaka koji u tu svrhu objavljuju jabukovo sirće:
"NIje mi bilo dobro kada sam pročitala o tome! Od toga sam se naježila, da budem iskrena s vama", rekla je čikaški zubar i glasnogovornica Američkog stomatološkog udruženja dr. Alice Boghosian.

"Stavljate kiselinu na zube, posljednje što biste željeli učiniti za promociju oralnog zdravlja."
"Sve kiselo što dodirne vaše zube istrošit će caklinu, zaštitni sloj i to će uzrokovati karijes", dodala je Boghosian.

"Ovo je potpuno, potpuno pogrešno, osim ako ne želite više posjećivati ​​svog zubara. Za zdravlje vaših zuba trebali bi zube četkati dva puta dnevno dvije minute, to je dokazno".

Drugi članci promoviraju ispiranje usta jabukovim sirćetom, namakanje proteza razrijeđenom smjesom ili njegovo korištenje za čišćenje četkice za zube.
"Jednostavno morate isprati četkicu, izvaditi svu zubnu pastu i pustiti je da se prozrači. To je sve što morate učiniti", rekla je Boghosian.

"Čišćenje proteza ili ispiranje sirćetom nije dobra ideja. I to bi moglo ugroziti vaše zube. I samo razmislite kako to može utjecati na metal na djelomičnim protezama."

Ubod komarca

Internet također oglašava jabukovo sirće kao lijek protiv kožnih infekcija i akni, kao način borbe protiv vaški i peruti, kao prirodno sredstvo za uklanjanje bradavica ili sredstvo protiv starenja.

"Isusit će prištić, ali to nije dobra metoda protiv starenja", rekla je dermatologinja dr. Marie Jhin, glasnogovornica Američke akademije za dermatologiju.

"Ne bih to preporučiola Danas imamo puno učinkovitije i sigurnije metode od ove."

Jabukovo sirće može pomoći kod ugriza i uboda komaraca.

"Volim ga kod ugriza, posebno kod uboda komaraca. To je vrlo neiskorišten kućni lijek. Ako imate puno ugriza, stavite dvije šoljice u punu kadu vode i namočite. Pomoći će vam kod svrbeža ", rekla je.
Ali nemojte se to koristiti kako biste se riješili vaški ili bradavica. Jedno je istraživanje pokazalo da je sirće najmanje učinkovita prirodna metoda za uklanjanje vaški. Što se tiče bradavica, one su "uzrokovane virusom, tako da sirće ne može toliko pomoći", objasnila je Jhin.

Glasnogovornik Američke akademije za dermatologiju dr. Michael Lin, negativnije gleda na kućnu upotrebu.
"Imala sam dosta pacijenata kojima je naštetilo jabukovo sirće", objasnila je Lin.

"Jedan od strašnih primjera bio je čovjek koji je pokušavao liječiti genitalne bradavice. Kad je ušao u ordinaciju, cijelo područje izgorjelo je od sirćeta.
Ne znam je li ga koristio nerazrijeđenog, ali što god da je radio bilo je prejako", nastavila je. "Vjerojatno ima trajne ožiljke od tog prirodnog kućnog liječenja."
Lin je rekla da se osjeća ugodnije preporučujući destilirano bijelo sirće, jer je stvoren za standardiziranu formulaciju od 5% kiselosti.
"S jabukovim sirćetom ne znate koju jačinu dobijate", rekla je Lin. "Ovisi o marki, pa čak i među serijama unutar marke možete dobiti različite koncentracije kiselosti."
"Ako odlučite koristiti jabukovo sirće, pokušajte kupiti naziv marke koja jasno označava nivo kiselosti. I što god radili, nemojte ga koristiti u nerazrijeđeno."

Višenamjensko sredstvo za čišćenje


Zbog antimikrobnih svojstava jabukovog sirćeta, često se preporučuje kao prirodno sredstvo za čišćenje doma.
Kiselina je učinkovita protiv plijesni, ali prema Institutu za istraživanje pesticida, savjetodavnoj tvrtki za zaštitu okoliša, to su i sol, limunov sok, vodikov peroksid, ulje čajevca i soda bikarbona.
Mnogi od njih i bolje mirišu.
Jabukovo sirće je biološki razgradivo, a zbog niske pH vrijednosti, izvrstan je protiv alkalne prljavštine poput tvrde vode i mineralnih naslaga, kao i protiv sapuna.
Ali to neće skinuti masnoću. Zašto ne? Sjetite se samo jednostavnog preljeva za salatu od ulja i sirćeta. Nakon miješanja, ulje i sirće se brzo razdvajaju jer je ulje nepolarno, dok su sirće i voda polarni, što znači da ih ne privlači jedno drugo.


Hoće li jabukovo ili drugo sirće sanirati ili dezinficirati vaš dom? Vjerojatno nedovoljno da biste se osjećali bez klica.


Ova studija iz 1997.godine pokazala je da nerazrijeđeno sirće ima određeni učinak na E. coli i salmonelu, ali studija provedena 2000. godine nije pokazala stvarni utjecaj na E. coli ili S. aureus, uobičajenu bakteriju stafilokoka odgovornu za većinu infekcija kože i mekih tkiva.
Ta studija iz 2000. godine također je pokazala da je sirćet prilično učinkovit protiv bakterija Pseudomonas aeruginosa koje se prenose vodom, a koje se uglavnom nalaze u bolnicama i vrućim kadama. Također je bio učinkovit protiv Salmonelle enterica, rijetke verzije salmonele koja se prenosi svinjom.
Ako odlučite sirće koristiti za čišćenje doma, nikada ga ne miješajte s bjelilom ili amonijakom jer će stvoriti otrovne plinove klora ili kloramina.

Konzervans za hranu

Sirće se stoljećima koristi za očuvanje prehrambenih proizvoda poput kiselih krastavaca, a sirće sada postaje popularano kao prirodni konzervans i u prerađenom mesu i proizvodima od peradi.
Većina kućnih krastavaca koristi 5% destiliranog bijelog sirćeta, jer ne utječe na boju povrća ili voća. Jabukovo sirće je popularan izbor zbog svog mekanog, voćnog okusa.

Pročitaj više: Sprej za čišćenje: Iskoristite tri sastojka iz vaše kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori