Kompanija Volvo: Do 2030.godine prodavat će samo električne automobile

Švedski proizvođač automobila Volvo kaže da će do 2030. prodavati električne automobile. Ukinut će sve dizel, benzinske i hibridne opcije u nastojanju da smanji globalne emisije ugljika. Kompanija Volvo je prethodno težila da polovina prodaje automobila bude električna do 2025. godine. Kaže da je nova strategija "ubrzanje" ovog cilja vođena "jakom potražnjom" za njenim električnim opcijama. Kompanija takođe kaže da će buduća prodaja njegovih električnih automobila u "narednim godinama" biti samo na mreži.

Volvo, koji je u vlasništvu kineskog konglomerata Geely, lani je lansirao svoj prvi potpuno električni automobil, XC40 Recharge.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Glacier Silver

Doseg SUV-a ima otprilike 322 km, a baterije može napuniti do 80 posto kapaciteta za 40 minuta. U naše vrijeme s automobilom ustanovili smo da je to „impresivna mješavina švedske domišljatosti, korisnosti crossovera i električnih performansi“. Iako isporuke u SAD trenutno kasne dok Volvo čeka ključno ažuriranje softvera.

U potpunosti smo usredotočeni na to da postanemo lider u brzorastućem premium električnom segmentu. ”

Čineći svoju buduću porodicu električnih automobila dostupnom za prodaju samo putem interneta, Volvo slijedi sličan potez Tesle, koji je zatvorio većinu svojih fizičkih trgovina 2019. Teslin prelazak na e-trgovinu pomogao je kompaniji da smanji operativne troškove, a pretpostavlja se da je Volvo uočavajući slične beneficije. Kompanija kaže da će uložiti „velika sredstva“ u svoju platformu za internetsku prodaju, dok će kupcima nuditi manje proizvoda s transparentnijim cijenama.

„Da bismo ostali uspješni, potreban nam je profitabilan rast. Dakle, umjesto da investiramo u posao koji se smanjuje, mi odlučujemo da investiramo u budućnost - električnu i internetsku “, rekao je izvršni direktor Volva Håkan Samuelsson u izjavi za novinare. "U potpunosti smo usredotočeni na to da postanemo lider u brzorastućem premium električnom segmentu."

Volvo kaže da jednostavno nema "dugoročne budućnosti" za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i nije jedini proizvođač automobila koji je došao do ovog zaključka. Britanski proizvođač Jaguar kaže da planira biti potpuno električna marka do 2025. godine, dok stoljetni proizvođač luksuznih automobila Bentley želi postići taj isti cilj do 2030. godine. Kao što ta imena sugeriraju, prelazak na potpuno električniji pogon izvediviji je za više marke. Volvo će kasnije danas predstaviti svoj drugi potpuno električni automobil.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori