Fitness ciljevi: 5 savjeta kako ih postići i održati

Vrijeme je da se usredotočiš na svoje ovogodišnje odluke. Mnogi ljudi započinju program vježbanja u prvoj sedmici januara, ali do danas već su i odustali. Međutim, svoju šansu za dugoročni uspjeh možeš povećati ako slijediš pet jednostavnih fitness savjeta.

Utvrdite svoju spremnost

Provjerite jeste li fizički i mentalno spremni za početak programa vježbanja. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa doktorom ili stručnjakom, kako bi bili sigurni da ste dovoljno zdravi za početak. Nakon što utvrdite da ste fizički spremni, razmislite o svojoj mentalnoj spremnosti. Kako ćete znati da možete održati program vježbanja koji ste započeli?  Tri su najvažnija faktora: imajte povjerenja u svoje vježbe, primite se ohrabrenja i podrške od najbližih, učestvuj u oblikovanju programa vježbi.

Stvorite plan

Prije nego započnete program vježbanja, odgovorite sebi na tri ključna pitanja.

  1. Kada ćete vježbati? Odredite tri dana i vrijeme koje su vam najprikladniji i pridržavajte ih se.
  2. Koju ćete vrstu vježbe raditi? Najbolja vrsta vježbanja je ona u kojoj uživate.
  3. Koliko ćete vremena potrošiti na vježbanje? Počnite sa samo 10 minuta po sesiji i polako nadogradite trening do najmanje 30 minuta.

Povedite prijatelja

Sigurno znate nekoga ko je odlučio započeti vježbanje u novoj godini. Započnite svoje fitness putovanje zajedno. Povećat će vam se šanse za uspjeh i zabavit ćete se više. Sve ovo bi mogao biti izazov za vas, ali vrijedi jer će vam fitness partner pružiti sistem podrške, pozitivno socijalno iskustvo i inspiraciju. U trenutku kada cam se ne da raditi, partner vam može biti samo motivacija da se pokrenete.

Korak po korak

Smatrajte svoju novu rezoluciju doživotnom posvećenošću zdravijem načinu života. Puno je veća vjerovatnoća da ćete uspjeti ako počnete malim koracima. Na primjer, možda ćete vidjeti ljude koji vježbaju vrlo visokim intenzitetom, ali trebali biste početi s vježbama niskog do umjerenog intenziteta. Možda znate ljude koji treniraju šest put sedmično, ali u redu je započeti s tri.

Budite realni

Jedan od najvećih problema s novim odlukama jeste to što one mogu biti dosta nepraktične. Postavljanje ciljeva sjajna je ideja, ali pobrinite se da budu realni i izvedivi. Mislite na to kao da gradite kuću. Počnite polako, razvijte solidne temelje kondicije, a zatim te temelje nadogradite kako bi se vaša kondicija povećala.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori