Država New York: Krivična istraga protiv Trumpove organizacije

Država New York pokrenula krivičnu istragu protiv Trumpove organizacije
Eric Trump, Donald Trump junior, Ivanka Trump i Donald Trump (s lijeva) na cermoniji otvaranja Trump International hotela u Washingtonu, 23. juli 2014. (Foto: Reuters/Gary Cameron)

Ured državne tužiteljice New Yorka saopštila je da je otvorila krivičnu istragu rada kompanije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čime se povećao rizik za Trumpa i njegovu porodicu.

Tužiteljica Letitia James​ istražuje da li je Trumpova organizacija lažno prijavljivala vrijednost svoje imovine da bi osigurala kredite i dobila ekonomske i poreske olakšice.

Ovo je, sada, treća krivična istraga pokrenuta protiv bivšeg predsjednika, koji je napustio položaj prije četiri mjeseca.

"Obavijestili smo Trump organizaciju da naša istraga nije više u domenu građanskog prava", saopštio je Fabien Levy​, portparol Ureda državne tužiteljice.

"Sada aktivno vršimo istragu Trumpove organizacije u krivičnom kapacitetu, zajedno sa Uredom okružnog tužilaštva na Manhattanu​", rekao je.

Trumpova organizacija, koja je u privatnom vlasništvu porodice Trump, nije komentarisala vijest iz tužilaštva. Trump je u srijedu izjavio da je "nepravedno napadnut i zlostavljan".

"Nema ništa korumpiranijeg od istrage koja očajnički pokušava da pronađe krivično djelo", naveo je bivši predsjednik u saopštenju u kome je rekao da će "pobijediti".

Tužiteljica istražuje da li je Trumpova organizacija "napuhala" vrijednost dijela svoje imovine da bi dobila povoljnije zajmova, a smanjila njihovu vrijednost da bi dobila poreske olakšice.

Nezavisno od te istrage, okružni tužilac Manhattana Cyrus Vance već dvije godine istražuje Trumpove poslovne ugovore iz perioda prije nego što je postao predsjednik.

Vanceova kancelarija je saopštila da istražuje "potencijalno široke i dugotrajne kriminalne aktivnosti" u Trumpovoj organizaciji, uključujući utaju poreza, malverzacije u naplati osiguranja i falsifikovanje poslovnih podataka.

U februaru, tužioci u okrugu Fulton u Georgiji otvorili su krivičnu istragu Trumpovih pokušaja da utiče na izborne rezultate u toj državi 2020. godine, nakon što je u telefonskom razgovoru 2. januara snimljen kako vrši pritisak na državnog sekretara Georgije da poništi rezultate izbora, zbog neosnovane tvrdnje o namještanju glasova.

Vanceova istraga je počela nakon što je Trumpov bivši advokat i "fikser" Michael Cohen isplatio novac dvjema ženama prije izbora 2016. godine, da ne bi pričale o svojim seksualnim aferama koje su imale sa oženjenim Trumpom.

Izvor: VOA

Pročitaj više: Trumpova duhovita ideja: “Vakcinu protiv koronavirusa trebalo bi nazvati po meni (Trumpcine)”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori