Najveća ledena santa odvojila se od Antarktika

Ledena santa odvojila se od Antarktika: Duga je 170 kilometara i 80 puta veća od Manhattana
Do sada je najveća santa leda imala površinu od 3.880 kilometara četvornih, a također se nalazi u Weddellovom moru. -

Najveća santa leda u svijetu, duga 170 kilometara, odlomila se od ledene ploče Antarktika i pluta u Weddellovom moru, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Ledeni brijeg ima oblik daske za peglanje, dug je 170, a širok 25 kilometara.

Santa s oznakom A-76 ima oblik Manhattana, ali je veća 70 puta. Uz pomoć satelitskih snimaka utvrđeno je da je to trenutno najveći ledeni brijeg u svijetu, navodi se.

Površina ogromne sante leda je 4.320 kilometara kvadratnih, što je veće od španskog otoka Mallorce.

Do sada je najveća santa leda imala površinu od 3.880 kvadratnih kilometara , a također se nalazi u Weddellovom moru.

Odvajanje santi leda od Antarktika je dio prirodnog ciklusa. Naučnici ovo konkretno odvajanje povezuju s globalnim zagrijavanjem, ali ono neće doprinijeti podizanju nivoa mora.

Prosječna temperatura na površini Zemlje povećana je za jedan stupanj Celzijusa od 19. stoljeća. To je bilo dovoljno da se pojača intenzitet suša, toplotnih valova i tropskih ciklona. Zrak iznad Antarktika zagrijao se dva puta više.

Naime, ova ledena gromada bila je dio ledenog šelfa koji je plutao nad morem, pa tako ne može podići nivo mora, kao što ni kocka leda ne povećava razinu vode u čaši dok se topi.

S druge strane, topljenje glečera koji se nalaze na kopnu dovodi do podizanja nivoa mora, kada otopljeni led u obliku vode dospije u more.

Pročitaj: Izgubljeno selo izranja iz italijanskog jezera

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori