Trudnice i COVID-19: Da li virus može oštetiti plod?

Trudnice prolaze kroz uzbudljiv, ali i izrazito stresan period.  Vaš se um utrkuje s milion pitanja i nedoumica koje se kreću od blagih, do vrlo ozbiljnih. Često se postavlja pitanje kako bolest majke utiče na bebu. Uvijek biste trebali obavijestiti svog liječnika ako tokom trudnoće razvijete povišenu tjelesnu temperaturu, jer određeni virusi mogu uticati na zdravlje vaše bebe.

U 2019. godini novi se virus pojavio na svjetskoj sceni i brzo se širio. Novi koronavirus, odgovoran za respiratornu bolest koja nas je sve zatvorila u kuće. Trudnice su možda dodale još jednu brigu na svom rastućem popisu.  COVID-19 je još uvijek nova bolest I nije dobro proučena. Kako to utieče na trudnice i njihove bebe u razvoju nije potpuno poznato. To je ono što izaziva strah.

Kojih simptoma moraju biti svjesne trudnice ili dojilje?

COVID-19 je uglavnom respiratorna bolest. Simptomi se obično javljaju između 2 i 14 dana nakon izlaganja. Podaci ljudi koji su dobili COVID-19 u Kini utvrdili su da je prosječno razdoblje inkubacije 4 dana. Najčešći simptomi - bez obzira jeste li trudni ili ne - su:

  • kašalj
  • povišena tjelesna temperatura
  • otežano disanje
  • umor
  • gubitak mirisa ili okusa

Nazovite svog liječnika ako imate bilo koji od ovih simptoma i ako ste trudni. Možda će vas trebati vidjeti, a možda i testirati.

Jesu li trudnice osjetljivije na virus?

Na ovo pitanje niko sa sigurnošću ne može dati odgovor. Međutim, pouzdani izvor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominje da su trudnice više osjetljive na sve vrste respiratornih infekcija, poput gripe. To je djelomično zato što trudnoća mijenja vaš imunološki sistem, a dijelom zbog načina na koji trudnoća utieče na vaša pluća i srce.

Uprkos tome, od današnjeg dana, nema konkretnih dokaza koji ukazuju na to da su trudnice sklonije oboljenu od COVID-19.

Photo by Vidal Balielo Jr. Izvor: Pexels

Koliko je opasno za trudnicu da dobije koronavirus?

Izvor CDCTrusted primjećuje da trudnice koje su dobile druge srodne koronaviruse imaju veće šanse za lošiji ishod od trudnica koje se sa njim nisu susrele.

Stvari poput pobačaja, prijevremenog porođaja, mrtvorođenosti i teže infekcije uočene su kod  trudnica. Visoka temperatura u prvom tromjesečju trudnoće, bez obzira na uzrok, može dovesti do urođenih oštećenja.

Ali dobre vijesti stižu, prema izvještajima svjetskih zdravstvenih organizacija, velika većina trudnica nije imala teži oblik zaraze. Od 147 ispitanih ženam samo 8% je imalo ozbiljnu kliničk sliku.

Može li virus preći na bebu tokom trudnoće ili porođaja?

Sudeći prema ženama koje su se porodile dok su bile zaražene, nema konačnih dokaza da se virus prenosi na bebu.

COVID-19 je bolest koja se uglavnom prenosi od osobe do osobe kapljično,a vaša beba može biti izložena takvim kapljicama tek nakon rođenja. U jednoj studiji koja je proučavala devet trudnih žena zaraženih novim koronavirusom u posljednjem tromjesečju trudnoće, virus se nije pojavio u uzorcima uzetim iz njihove amnionske tekućine ili krvi iz pupčane vrpce, pa čak ni u brisima grla novorođenčadi.

Ojačajte imunitet i riješite se straha: Savjeti za trudnice

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori