Ugostitelji u Sarajevu traže potpuni lockdown, protesti svaki dan

Privrednici iz Kantona Sarajevo su razgovarali danas o zahtjevima ka Vladi KS povodom najavljenog lockdowna. Poručili su da će od četvrtka konstantno protestovati dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Četiri udruženja u Kantonu Sarajevo koja okupljaju ugostitelje, male biznise, muzičare, zanatlije i hotelijere, od vlasti traže da uvedu potpuni lockdown.

"Tražimo totalni lockdown, proglašenje vanrednog stanja, zatvaranje čitavog kantona, da nema ulaza ni izlaza ili da se pusti sve da radi normalno". Ovo je u ime svih udruženja izjavio Ahmed Čehajić.

Dodaje kako niko od njih nije kriv što je kantonalna i federalna vlada nesposobna da nabavi vakcine.

Najavljuju i proteste od četvrtka, svaki dan dok uslov koji navode ne bude ispunjen.

"Nama je svakako već godinu dana polu-lockdown, svi radimo sa 30 posto kapaciteta, također sve radnike ćemo da otpustimo i da stavimo na biro jer nam ne daju nikakvu drugu soluciju", rekao je.

Prvi protest, mirna šetnja će biti održana u četvrtak, u 13 sati, od Vječne vatre ka zgradi Vlade KS.

Čehajić navodi da ugostitelji, privrednici, hotelijeri, muzičari i drugi zahtijevaju odgovornost Kriznog štaba KS te ostavku premijera Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića ukoliko djelimični vikend-lockdown ne donese rezultate.

"Moj otac drži radnju, 20 godina radimo, mi jedva plate isplaćujemo. Oni nama ukidaju egzistenciju, a konstantno traže da držimo radnike i pozivaju nas na toleranciju. Oni uredno primaju platu, a mi ovdje da crkavamo i čekamo hoće li šta pasti s neba", zaključi je on.

IZVOR : KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori