Bugatti iz 1930-ih: Očekuje se da će na aukciji dostići do 9,5 milijuna dolara

Raritet iz 1937.godine, Bugatti Type 57S , otkriven u britanskoj radionici. Njegova vrijednost se procjenjuje između 5 i 7 miliona funti (6,7 - 9,5 miliona USD).

"Izvanredni" Bugatti nalazi se u "izuzetno raritetnom stanju", a Bonhams ga prodaje nakon što je pronađen u radionici pokojnog vlasnika, inženjera i entuzijasta automobila Billa Turnbulla, u engleskom okrugu Staffordshire.

Turnbull, porijeklom s Novog Zelanda, kupio je vozilo od svog prethodnog vlasnika 1969. godine, a zatim je krenuo u laganu obnovu.

Foto: cnn.com

Tokom pet desetljeća, Bugatti je bio gotovo zaboravljen. U vrijeme Turnbullove smrti 2020. godine projekt obnove bio je skoro završen.

Govoreći o njegovom značaju, direktor Bonhamsa Sholto Gilbertson, rekao je za CNN , da su Bugatti Type 57S , u vrijeme kada su prvi put proizvedeni, bili "ultimativni model ... tog vremena".

"Kad su izašli, bili su zapravo najbrži i najekskluzivniji automobil koji ste mogli kupiti", rekao je.

"Ali ih se nije proizvelo puno. Većina ih se [sada] nalazi u glavnim zbirkama ili muzejima na globalnom nivou. Ovaj automobil leži neotkriven više od 50 godina," dodao je.

Foto: cnn.com

"Ovo bi mogao biti zadnji 'skriveni' prijeratni Bugatti", dodao je.

Prema Bonhamsu, jedna od najfascinantnijih karakteristika automobila je da se smatra da je šasija automobila prvo proizvedena za Grand Prix-ov model trkaćkih automobila Bugatti Type 57G Tank - od kojih su napravljena samo tri.

"Dakle, nije samo nedostajao Type 57S, već je i jedna od nedostajućih šasija koja je u to vrijeme bila vrlo važna", rekao je Gilbertson.

Bugatti predstavlja super lagani hiper automobil koji može preći 300 mph.

Pročitaj više: Aston Martin od 2025. godine proizvodi električne automobile

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)