Ojačajte imunitet i riješite se straha: Savjeti za trudnice

Nije zabavno biti bolestan, posebno kada ste trudni. Tada imate dodatnu brigu i o zdravlju svoje bebe. Kada ste trudni, vaš se imunološki sistem prirodno smanjuje da prihvati rastuću bebu. Nažalost, ne možete izbjeći sve izvore infekcije dok ste trudni. U ovom trenutku postoji povećana svijest o zaraznim bolestima zbog širenja koronavirusa, a najbolji način da se zaštitite jeste da jačate imunitet.

Pokušajte vježbati što više možete

Sve dok liječnik opšte prakse kaže da je sigurno za vas da vježbate tokom trudnoće, trebali biste pokušati imati najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti. Stručnjaci vjeruju da vježbanje pomaže u jačanju imuniteta na nekoliko različitih načina. Prvo, privremeni porast tjelesne temperature može pomoći u smanjenju rasta bakterija. Drugo, antitijela i bijele krvne stanice se brže oslobađaju u krvotok kada vježbat. Takođe, vježbanje je prirodno sredstvo za uklanjanje stresa, što smanjuje šanse za razvoj bolesti.

Pijte puno vode

Ako ostanete pravilno hidrirani, pomoći ćete vašem tijelu da funkcioniše na optimalnom nivou. Ciljajte na oko osam čaša vode dnevno. Ovo će pomoći vašem tijelu da izbaci toksine i spriječi dehidraciju.

Naspavajte se dosta

Nedostatak sna može oštetiti vaš imunološki sistem i dovesti vas u dodatni rizik da se razbolite. Pokušajte ići spavati i buditi se svaki dan u isto vrijeme kako biste regulisali svoje načine spavanja.

Nabavite svoje vitalne vitamine

Kad ste trudni trebat će vam dodatna folna kiselina, kalcij i željezo. Najbolji način da ih dobijete je zdrava hrana. Ali trebali biste uzimati prenatalne vitamine i / ili suplemente koje vam je predložio vaš doktor. Dodatni vitamini ojačat će vaš imunitet.

Opustite se i oslobodite se stresa

Održavanje pozitivnog stava i sprečavanje stresa presudni su za održavanje zdravog imunološkog sistema. Tehnike opuštanja kao što su joga, istezanje, duboko disanje i masaža odlični su načini za borbu protiv stresa i bolji san.

Potražite socijalnu podršku od prijatelja, porodice i drugih budućih mama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori