SZO poziva na ‘racionalne’ mjere protiv Omicron soja

Yasuyoshi Chiba/Ilustracija/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u utorak zemlje da ostanu mirne i preduzmu "racionalne" mjere kao odgovor na novi soj Covida Omicron, koja je izaziva globalnu paniku.

"Pozivamo sve države članice da preduzmu racionalne, proporcionalne mjere za smanjenje rizika", rekao je šef SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu zemljama.

"Globalni odgovor mora biti miran, koordiniran i koherentan."

Prvi put prijavljen SZO-u u južnoj Africi prije manje od tjedan dana, novi soj se brzo proširio po kontinentima, a desetine zemalja su najavile ograničenja putovanja.

Zdravstvena agencija UN-a upozorila je na takva ograničenja, strahujući da bi blokiranje putovanja iz zemalja u kojima su nove varijante prvi put uočene moglo biti nepravedno i odvratiti od nadzora.

"Zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi što su tako brzo otkrili, odredili i prijavili ovu varijantu", rekao je Tedros, dodajući da me "duboko brine što su te zemlje sada kažnjene od strane drugih zbog toga što rade pravu stvar".

Naučnici u Južnoj Africi rekli su da su otkrili novu varijantu sa najmanje 10 mutacija, a SZO je upozorila da predstavlja "veoma visok" rizik na globalnom nivou.

'Više pitanja nego odgovora'
Istovremeno, Tedros je naglasio da ostaje nejasno koliko je ta varijanta opasna.

"Još uvijek imamo više pitanja nego odgovora o učinku Omikrona na prijenos, ozbiljnost bolesti i efikasnost testova, terapija i vakcina", rekao je.

Šef SZO je rekao da je razumljivo da zemlje žele da zaštite svoje građane "od varijante koju još ne razumemo u potpunosti".

„Ali podjednako sam zabrinut što nekoliko država članica uvodi grube, opšte mjere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne, i koje će samo pogoršati nejednakosti.“

Tedros je takođe istakao očiglednu nejednakost u vezi sa vakcinama zbog koje se u bogatim zemljama nalaze obilne zalihe vakcine, koje daju dopunske vakcine, jer čak i mnogi od najugroženijih u siromašnijim zemljama još uvek čekaju na prve ubode.

Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da dozvoljavanje Covida da se nesmanjeno širi na nekim mjestima dramatično povećava šanse da se pojave nove, opasnije varijante, dovodeći cijeli svijet u opasnost.

„Što duže dopuštamo da se pandemija odugovlači, ne rješavajući nejednakost u cjepivi, ili provodimo javnozdravstvene i socijalne mjere na prilagođen i dosljedan način, to ćemo više mogućnosti dati ovom virusu da mutira na načine koje ne možemo predvidjeti ili spriječiti, “ rekao je Tedros.

PROČITAJTE VIŠE: Moderna – nova vakcina za Omicron mogla biti spremna početkom 2022.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)