Porodica Gucci najavila tužbu protiv autora filma “House of Gucci”

Tužba

Porodica Gucci najavila tužbu protiv autora filma "House of Gucci"
Foto: Printscreen

U italijanskim medijima objavljena je službena izjava nasljednika Alda Guccija, nekadašnjeg prvog čovjeka modne kuće Gucci, iz koje se može nasluti namjera podizanja tužbe protiv autora filma „Dinastija Gucci“ (House of Gucci) redatelja Ridleya Scotta.

„Porodica Gucci zadržava pravo na pokretanje (neophodne) inicijative radi zaštite lika i djela svojih najmilijih“, navodi se u saopćenju, piše BBC.

Razlozi za takav potez koji se navode u saopćenju temelje se na tome što Ridley Scott i producenti nisu konsultovali nasljednike modnog carstva prije snimanja filma te su članove porodice prikazali kao „nasilnike, ignorante, neosjetljive na svijet oko njih“.

Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons i Al Pacino glume glavne uloge u filmu temeljenom na istinitim događajima koji su doveli do ubistva Maurizia Guccija, tada prvog čovjeka modne kuće iz Milana.

Lady Gaga glumi Patriziu Reggiani, bivšu suprugu Maurizija Guccija, koja ga je dala ubiti. Upravo je način na koji je Ridley Scott opisao Patriziju Reggiani posebno neprihvatljiv nasljednicima porodice Gucci.

U porodičnom saopćenju navodi se kako je žena koja je naručila ubistvo bivšeg supruga, prikazana kao žrtva koja je pokušavala preživjeti u muškom šovinističkom korporativnom svijetu.

Oni kažu kako to nije istina jer su u osamdesetima, godinama koje prikazuje film, nekoliko čelnika kompanije Gucci bile žene, kao što je to bila predsjednica Gucci Amerika, šefica PR-a i odnosa s javnošću te članica uprave Gucci Amerika.

"Ovo ne može biti dalje od istine", nastavlja se u izjavi, a porodica tvrdi kako Gucci nije bila povezana s modnom kućom od 1990-ih. Luksuzni brend trenutno je u vlasništvu francuske grupe Kering.

Porodica kako piše BBC trenutno ne poduzima nikakve pravne radnje protiv filma i njegovih producenata.

Scott je, govoreći na BBC Radiju 4 prošle sedmice, odbacio prethodne kritike koje je uputila Patrizia Gucci, Maurizijeva druga rođakinja, kada je nedavno razgovarala za Associated Press u ime porodice.

Optužila je redatelja da je “krao identitet porodice kako bi ostvario profit”.

"Ne bavim se time", rekao je Scott za program Today.

Pročitajte: Stil LADY GAGE pod povećalom domaćih modnih znalaca

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori