Moderna – nova vakcina za Omicron mogla biti spremna početkom 2022.

Moderna - nova vakcina

Glavni medicinski službenik Paul Burton rekao je da sumnja da bi novi soj omikron koronavirusa mogao biti otporan na trenutne vakcine, preformulirana vakcina mogla bi biti dostupna početkom nove godine.

"Trebali bismo znati o sposobnosti trenutne vakcine da pruži zaštitu u narednih nekoliko sedmica", rekao je Burton

“Ako moramo napraviti potpuno novu vakcinu, mislim da će to biti početkom 2022. prije nego što će ona zaista biti dostupna u velikim količinama”, rekao je. „Izvanredna stvar u vezi sa mRNA vakcinama je da možemo da sje pravimo veoma brzo“, rekao je on.

Dionice Moderne porasle su za 12% na trgovanju prije tržišta u ponedjeljak u 4:15 u New Yorku.

Biotehnološka kompanija sa sjedištem u Cambridgeu, Massachusetts, mobilizirala je "stotine" osoblja rano u četvrtak, na Dan zahvalnosti u SAD-u, nakon što su se proširile vijesti o varijanti omikrona.

Zaštita bi i dalje trebala postojati, ovisno o tome koliko davno je osoba vakcinisana, a za sada je najbolji savjet da uzmete jednu od trenutnih vakcina protiv Covid-19, rekao je Burton.

“Ako ljudi nisu vakcinisani, vakcinišite se”, rekao je. “Ovaj virus opasno izgleda, ali mislim da sada u našem naoružanju imamo mnogo alata za borbu protiv njega.”

Pojava omikronske vrste dovela je do toga da su zemlje požurile da suze putovanja iz južne Afrike. Strahovanje da bi to moglo pogoršati zimski porast Covida na sjevernoj hemisferi i potkopati globalni ekonomski oporavak poslao je u petak val averzije prema riziku na globalnim tržištima koji se nastavio u nedjelju kada je Bliski istok otvoren za ovu sedmicu.

Moderna je u petak objavila da ubrzano radi na testiranju trenutne vakcine protiv omikron soja i da proučava dva kandidata za buster vakcinu.

“Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih sojeva ”, rekli su iz kompanije. “Kompanija je u više navrata demonstrirala sposobnost da unaprijedi nove kandidate na kliničko testiranje za 60 do 90 dana.”

PROČITAJTE VIŠE: Covid soj – Omicron nastavlja da se širi. Slučaj pronađenim u Australiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)