Obilježena mjesta stradanja u Istočnoj Hercegovini (VIDEO)

Obilježena mjesta stradanja u Istočnoj Hercegovini
Obilježena mjesta stradanja u Istočnoj Hercegovini

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine obilježili su mjesta stradanja na području Bileće i Nevesinja. Obilježeno je ukupno osam lokacija koja su vezana za stradanje nesrpskog stanovništva tokom rata 1992.-1995. Radi se o mjestima zatočenja, ubistava i masovnih grobnica koja nisu obilježena.

Na području Istočnog Mostara i naselja Zijemlje obilježene su lokacije koje su vezane za stradanje Nevesinjaca, a radi se o objektu osnovne škole u Dnopolju te jamama Dubravica-Breza i Doline-Kušići. Također, na području Konjica, na lokalitetu Boračkog jezera, obilježena je lokacija bivšeg policijskog odmarališta i kafića "Strela" koji je također vezan za stradanje Nevesinjaca.

Obilježavanje lokacija u Istočnoj Hercegovini nam je već duže vrijeme predstavljalo veliki izazov zbog nemogućnosti pronalaska suradnika s tog područja, koji bi nam pomogli i bili nam podrška prilikom obilježavanja.

Iako je na svih osam lokacija koje smo obilježili u ovoj akciji memorijal u fizičkom prostoru nažalost još uvijek onemogućen, našom inicijativom u digitalnoj sferi ostaje neka vrsta sjećanja o stradanju, za buduće generacije, koje će tim putem u budućnosti, imati priliku informirati se o onome što se na ovom podrućju događalo tijekom devedesetih.

U školu u Zijemlju su 1992. godine dovođene i zatočene osobe bošnjačke nacionalnosti s šireg područja Nevesinja.

Tu su ih srpske vojne jedinice zlostavljale. Nakon torture, muškarce su odvojili i lišili ih života, i bacili ih u Jamu na lokaciji Dubravica - Breza, gdje su njihovi ostaci i nađeni.

Mjesto stradanja na ovim lokacijama do sada nije bilo obilježeno.

Mirovni aktivisti su postavili obilježja kako bi skrenuli pažnju na važnost memorijalizacije.

U Opštini Nevesinje zabilježena su brojna stradanja ljudi, a to je potvrđeno i sudskim presudama.

Stradanja Bošnjaka i Hrvata u Nevesinju, dešavala su se od 14.6. do 30.6. 1992. godine.

U tom periodu ubijeno je 305 osoba bošnjačke i 12 osoba hrvatske nacionalnosti.

Među ubijenim je bilo dvadesetšestoro djece. Jedno dijete nije imalo čak ni ime, jer je rođeno u zbijegu.

"Zločine ne može niko raditi u moje ime, ime mog naroda, ili bilo čije ime. Svaki zločin je jednostavno zločin i svaka majka jednostavno osjeća žal za onim svojim najbližim, zločin ne može imati ni vjeru ni naciju. Zbog toga ovo što vi radite ima višestruku vrijednost jer sve dok ljudi ne budu svjesni i ne budu otvoreno rekli: 'Da tu je urađen zločin, uradio ga je taj i taj', nikad ovo društvo ne može ići naprijed", poručuje Omerika.

Pogledajte mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata koja do sada nisu bila obilježena

VIDEO

Pročitaj više: Nevesinje: U toku opsežna potraga za dječakom Vukašinom Samardžijom, pronađeni tragovi bicikla

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori