Obilježena 29. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb

Obilježena 29. godišnjica stradanja civila
Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježena je 29. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tom mjestu je na današnji dan 1992. godine godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja u okolici grada. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici vlasti, porodice žrtava, preživjeli i brojni građani odali su počast stradalim.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je u ime organizatora skupa kazao da su građani Sarajeva neosporno bili ubijani sa namjernom, a da su se takvi masakri dogodili i u redovima za vodu kod Daira, na Dobrinji, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom Potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom Polju, tokom dječije igre na Bistriku, na Markalama i u drugim dijelovima opkoljenog Sarajeva.

Obilježena 29. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb

“Nazivajmo stvari pravim imenima. Nisu oni poginuli, oni su ubijeni. Stoga se treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli, a najgore od svega je bila činjenica da su u takvim uvjetima bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperima čime je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete“, kazao je Okerić.

Ističući kako se budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana i na idejama suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije, Okerić je kazao da potraga za pravdom nikada ne smije prestati zarad kažnjavanja svih odgovornih za zločine.

Obilježena 29. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb

U redu za hljeb u centru Sarajeva na današnji dan 1992. godine živote su izgubili Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Pročitaj više: Obilježena mjesta stradanja u Istočnoj Hercegovini (VIDEO)

Izvor: aa.com.tr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori