Mentalno zdravlje građana BiH ugroženo zbog teških vremena

Opće pogoršanje prilika u svijetu

Opće pogoršanje prilika u svijetu, od klimatskih, ekonomskih do političkih i sigurnosnih, u kombinaciji sa svim izazovima u BiH ozbiljno utječe na mentalno stanje građana naše zemlje, kaže za “Avaz” psiholog Čedomir Novaković. Događaji poput vršnjačkog nasilja na školskim igralištima, samoubistava ili stravičnih ubistava kakvo je prije dva dana počinjeno u Gradačcu ukazuju da je nasilje postalo svakodnevna pojava, a da je empatije među ljudima sve manje.

Cijela planeta je u krizi. Teško je reći šta sve utiče na ljude da ne mogu da obuzdaju svoje impulse i da ne mogu pronaći nijedan drugi način osim nasilja, ali nekako je tradicionalna praksa ubij bližnjeg svog pa onda sebe. Ne postoji nikakvo racionalno objašnjenje za čin koji je apsolutno izvan svih kriterija, i ovozemaljskih, i Božjih. U svim zemljama su zakoni dobro napisani, jer se prepisuju jedan od drugoga, ali se nigdje ne poštuju u potpunosti – kaže dr Novaković.

Od slučajeva nasilja koji se dese u djeliću sekunde, prije bilo kakve analize takvih postupaka i njihovih posljedica, mnogo više brinu slučajevi pripremljenih i detaljno isplaniranih ubistava. Taj korijen krije nešto što ide mnogo dublje od trenutnih okolnosti i pokazuje da osoba koja to čini nije psihički zdrava, naglašava Novaković.

Sa sve većim brojem loših vijesti, izvještaja sa ratišta, zločina nad civilima, informacija o ubistvima i tragedijama, mentalno zdravlje građana je ozbiljno ugroženo. Moderna tehnologija nam omogućava pristup velikom broju informacija, koje prije nismo bili svjesni ili smo za njih saznali kasnije. Danas, te informacije nas prate i donose stres, čak i kada smo u prirodi ili na selu.

Da bismo se suočili sa ovim izazovima, psiholog Čedomir Novaković ističe važnost pronalaženja logičnih objašnjenja i mehanizama odbrane ili zaštite. Ovakva objašnjenja mogu nam pružiti utehu i zaštititi nas u određenim trenucima.

Mentalno zdravlje postaje sve bitnije u teškim vremenima. Građani BiH trebaju obraćati pažnju na svoje emocionalno stanje i potražiti pomoć stručnjaka ako je potrebno. Samo tako možemo prevazići izazove i sačuvati svoje mentalno blagostanje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti