Svjedokinja: Novalićevoj sekretarici sam rekla da transportne respiratore ne razmatraju

Suđenje u predmetu "Respiratori" danas je nastavljeno u Sudu BiH, a svjedočili su specijalistica anesteziologije i reanimacije iz travničke bolnice Aida Čorbek i Šejla Cilović-Lagarija, stručna saradnica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Obje svjedokinje je predložilo Tužilaštvo, a na samom početku svjedočenja doktorice Čorbek utvrđeno je da je ona od 2015. godine zaposlena u bolnici u Travniku na Odjelu za anesteziologiju i reanimaciju. Daljnjim ispitivanjem tužioca Mirze Vukelića utvrđeno je da Čorbek poznaje sekretaricu Fadila Novalića Bahru Džaku. Koja joj se 1. aprila prošle godine javila kako bi od nje tražila stručni savjet u vezi s nabavkom respiratora.

"Te večeri sam se vraćala iz dežure, sjećam se da je bio 1. april, Bahra me zvala dok sam bila u vožnji i rekla mi da je u procesu nabavka respiratora. 

Bahra mi je rekla da od mene traži mišljenje o nekim aparatima kako bi se suzio izbor. Nakon toga sam dobila e-mail na kojem su se nalazile ponude. Zustavila sam automobil kako bih otvorila e-mail. Vidjela sam da ima nekoliko aparata u ponudi. Odmah sam primijetila model respiratora marke "Gorej", za koji znam da je pouzdan i da bi kupovina trebala ići u tom smjeru", kazala je Čorbek.

Tužilac ju je nakon toga pitao da li je u ponudi bilo i drugih respiratora. Na što je Čorbek odgovorila da je bilo nekoliko transportnih, za koje je ona odmah rekla da ih ne treba uzimati u razmatranje.

"Rekla je da nema redovne tenderske procedure, da je vanredno stanje, tako sam shvatila. Za transportne respiratore sam rekla da nisu u redu i da to ne razmatraju. Bahra je odgovorila 'upoznat ću premijera, a on neka odluči'. Nakon toga smo razmjenile još nekoliko poruka. U jednoj mi je Bahra napisala 'ma ne znam zašto je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet, gdje su štabovi i radna tijela'", kazala je Čorbek.

Šejla Cilović-Lagarija, koja je inače ljekar stomatolog, pojasnila je kako je sačinjena analiza potrebne medicinske opreme za medicinske ustanove na području FBiH.

"Direktor Davor Pehar dao nam je zadatak da napravimo analizu stanja medicinske opreme i potreba za medicinskom opremom u FBiH. Trebalo nam je oko pet dana da to završimo. Završen plan nabavke poslala sam direktoru Peharu, a on dalje na usvajanje Kriznom štabu FBiH. Vodili smo se potrebnim količinama, nisam bila upoznata o cijenama", kazala je Lagarija.

Podsjećamo, u ovom predmetu sudi se premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću. Kao i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april, kada bi se na klupi za svjedoke trebao naći direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar. I članica Kriznog štaba FBiH Marina Bera.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori