Danas se nastavlja suđenje u aferi “Respiratori”

Početak ročišta je zakazan za 13.30 sati

Početak ročišta je zakazan za 13.30 sati

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima nastavit će se danas u Sudu BiH u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM. Koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. marta, svjedočila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević. Suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Početak ročišta je zakazan za 13.30 sati, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori