Signali psa prije nego što ujede: Prvi znak upozorenja

1024px-Mad_dog
Foto: Wikimedia Commons

Mnogi stručnjaci ističu kako da pročitate govor tijela vašeg psa. Međutim, nije svaki pas isti, te neće reagovati na isti način. Znakovi upozorenja prije napada kod nekog psa u potpunosti mogu biti izbjegnuti. Napad se može desiti neočekivano. Stoga vas može zateči nespremne i slabo pripremljene na ovaj nemili događaj. Neki znakovi ipak se mogu izdvojiti i posmatrati kao signali psa prije nego što ujede.

Nažalost, često nam se desi da pročitamo vijest o napadu psa na odobu. Nerijetko su to vlasnički psi, ali se desi i da napušteni psi s ulice odluče da se „brane“. Pas se odlučuje na agresiju kada se osjeća ugroženo. Možete činiti sve ispravno, ali da se svejedno dovedete u ovu situaciju.

Kako da prepoznate agresiju kod pasa?

Razlozi za agresiju su razni i često ih je teško razumjeti. Umjesto toga, pokušajte da obratite pažnju na to kako se vi ponašate prema ljubimcu. Vrlo je vaćno da budete informisani o različitim znakovima agresije. Budite uvijek na oprezu, pogotovo ako ne poznajete psa. Stručnjaci naglašavaju da je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu, veoma brz!

Mnogi psi će pokušati da se odvoje od izvora stresa. Ukoliko vaš pas ili onaj s kojim ste u kontaktu spušta uši i odlazi, shvatite to kao upozorenje. Nemojte ga sprjećavati da ode. U suprotnom, on će da spusti i podvije rep. Bit će potpuno ukočen i fokusiran samo na jednu tačku. To je dovoljan pokazatelj da radite nešto pogrešno. Pas ili je ugrožen od strane vas, ili vuće traumu od ranije. Vaše ponašanje može samo biti izazivač reakcije.

Drugi znak svakako jeste režanje. To bi trebao biti znak za vas da se udaljite od životinje. Ukoliko kažnjavate svog psa kada reži, on će shvatiti da to ne smije raditi. Međutim, na taj način dovodite psa u fazu agresije. Veća je šansa da će vas nenadano ujesti pas koji je ranije bio kažnjavan za prirodno ponašanje.

Budite na oprezu. Svog psa uvijek dobro upoznajte i pratite njegov govor tijela. Međutim, ako ste u kontaktu sa napuštenim psom, imajte strpljenja. Nisu svi psi imali sreće sa svojim vlasnicima. Stoga obratite pažnju šta sve mogu biti signali psa prije napada.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)