Sean Connery: Da li ste znali?

conneri
Foto: facebook

Thomas Sean Connery rođen je u oblasti Fountainbridge u Edinburghu 25. avgusta 1930. godine. Sin je katoličkog radnika u fabrici i protestantske čistačice.

Porodica njegovog oca emigrirala je iz Irske u 19. vijeku.

Mladi Tommy Sean Connery odgojen je u jednoj podstanarskoj sobi sa zajedničkim toaletom i bez tople vode. Roditelji su mu bili jako siromašni.

Napustio je školu sa 13 godina bez kvalifikacija. Počeo se baviti raznim poslovima. Tako je i isporučivao mlijeko,raznosio novine,nosao cigle, bio šegrt kod lokalnog mesara. Kasnije je radio i u rudniku.

Foto:bbc.com

Pridružio se i Kraljevskoj mornarici. Tri godine kasnije, oslobođen je službe zbog čira na želucu.Dok je bio u mornarici uradio je dvije tetovaže.

Na jednoj tetovaži piše "Škotska zauvijek", a na drugoj "Mama i tata".

Snalazio se u životu kako god je mogao. Vozio je kamione, radio je kao spasilac i predstavljao se kao model na Edinburgh College of Art. Slobodno vrijeme provodio je u bodybuildingu.

Kada je postao glumac, sav honorar od filmova "Robin Hood" i "Dijamanti su vječni" dao je u humanitarne svrhe.

U svim filmovima o Bondu nosio je periku, jer je kosu počeo gubiti u 21. godini.

Nekoliko puta je bio u životnoj opasnosti, prijetili su mu partneri glumica sa kojima je glumio, pravili mu zasjede. Na snimanju filma "Iz Rusije s ljubavlju" zamalo nije izgubio život. Helikopter na setu proletio tik iznad njegove glave, i zamalo ga obezglavio.

Umjetnik Richard Demarco, koji je kao student često slikao Conneryja, opisao ga je kao "prelijepog za riječi, virtualnog Adonisa".

Sean Connery, za mnoge jedini pravi James Bond, preminuo je u 90. godini života.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori