Policija uputila apel vlasnicima pasa: Evo šta će se dešavati

Sarajevska policija uputila je apel vlasnicima pasa. 

Kako navode, tokom 2020.godine policija Kantona Sarajevo je evidentirala i zadokumentovala 15 događaja sa obilježjima krivičnog djela iz člana 327. KZ F BiH. To je član o nesavjesnom čuvanju pasa i drugih opasnih životinja.

Naime, odredbama navedenog člana je propisano da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci kazniti osoba koja pse ili druge životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, a ukoliko neka osoba na taj način bude tjelesne ozlijeđena, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Propisane novčane kazne

Također, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo propisana je novčana kazna od 500,00 do 1500,00 KM. Kazna je za počinioca prekršaja koji bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje. Kazna se odnosi i na počinioce koji na javnom mjestu zlostavljaju životinje, odnosno, na drugi način sa njima surovo postupaju.

Pravilnik o držanju opasnih životinja jasno propisuju uslove pod kojim se psi smiju držati kao i uslove pod kojima se smiju izvoditi na ulicu. Prema Zakonu o javnom redu i miru Kantona Sarajevo, vlasnici čija životinja narušava javni red i mir kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM.

Vlasnik psa ne smije biti mlađi od 21 godine. Mora biti poslovno sposoban i imati uslove za siguran smještaj za opasnog psa

Foto: Akter.ba

"S tim u vezi, upućujemo apel vlasnicima pasa, da iste na javnim mjestima vode na propisan način. U protivnom mogu biti sankcionisani od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Policija će tokom narednog perioda intenzivnije vršiti kontrolu poštivanja propisanih zakonskih normi. Posebna pažnja će biti posvećena obilasku ulica, trgova, parkova i mjesta na kojima borave djeca i starije osobe, a na kojima se pojavljuju osobe koje pse vode suprotno prethodno navedenim zakonskim odredama", navode iz MUP-a KS. 

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)