Istanbul – Prazne ulice u jednom od najvećih gradova Evrope

Istanbul covid 19
Istanbul covid 19 policijski sat
Zbog policijskog sata koji je na snazi u okviru mjera protiv širenja korona virusa Istanbul djeluje avetinjski prazan.
Istanbul covid 19

Istanbul - Policijski sat na snagu je stupio u petak u 21 sat po lokalnom vremenu, a trajat će do pet sati u ponedjeljak.

Ekipa AA je dronom napravila snimke pustih dijelova Istanbula. Na njima se mogu vidjeti prizori netipični za Uskudar, Eminonu, Galata most, Sultanahmet te ulicu Istiklal u distriktu Beyoglu.

Jedino je dozvoljeno trgovinama prehrambenom robom da budu otvorene radi gradjana kojima su namirnice potrebne.

Policijski timovi pregledaju su vozačke i putničke dozvole na određenim mjestima širom Istanbula.

Poznati istanbulski dio Eminonu ugostio je turističke grupe u policijski sat. Turisti, kojima je dozvoljeno kretanje, fotografisali su se ispred poznatih gradskih znamenitosti.

Da napomenemo da je u Turskoj u Decembru mjesecu 2020 g bio najveći broj zaraženih Korona virusom u Europi. Odjeli intenzivne njege su popunjeni, a osoblje preopterećeno. Dnevno ima i više od 30.000 novih infekcija.

"U svim provincijama neće biti dozvoljeno da putnici stoje u javnom prevozu", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka koji je u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari trajao više od četiri sata.

Kako je kazao, i kafići i restorani će biti podvrgnuti strožijim inspekcijama.

Govoreći o novoj školskoj godini, Erdogan je rekao da će nastaviti obrazovanje sa dva sistema - online i u školama, zavisno od epidemiološke situacije.

Turski predsjednik je kazao da će Turska otvoriti škole, počevši od učenika predškolskog uzrasta i prvog razreda osnovnih škola.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori