Ryugyong Hotel: Priča o sjevernokorejskom ‘hotelu propasti’

Najveća zgrada u kojoj niko ne živi.

1987. godine pripremljen je teren za gradnju novog hotela u glavnom gradu Sjeverne Koreje. Ryugyong Hotel trebao je biti viši od 300 metara. Njegov predviđeni kapacitet bio je najmanje 3000 soba, kao i pet okretnih restorana s panoramskim pogledom.

Hotel Ryugyong nazvan je po historijskom nadimku Pjongjang, što znači "glavni grad vrba". Ovaj hotel trebao je biti otvoren samo dvije godine kasnije, ali to se nikada nije desilo.  Iako je građevina dostigla planiranu visinu 1992. godine, stajala je bez prozora, izložena golom betonu, poput prijetećeg čudovišta s pogledom na grad. Za to vrijeme zgrada, koja stoji više od 16 godina, stekla je nadimak "hotel propasti".

Hotel je kasnije prekriven metalom i  staklom. Kasnije je opremljen i LED svjetlima. Cilj je bio da ga se pretvori u šareni noćni spektakl. Građevinski radovi započinjali su i zaustavljali se mnogo puta, što je podstaklo stalna nagađanja da li će ikada biti otvoren za goste. I dalje zatvoren do danas, hotel Ryugyong je najviša nenaseljena zgrada na svijetu .

Hladnoratovski pijun

Hotel Ryugyong bio je proizvod hladnoratovskog rivalstva između Južne Koreje. Godinu dana prije početka gradnje, južnokorejska firma izgradila je tada najveći hotel na svijetu, Westin Stamford u Singapuru. Glavni grad Juga, Seul, u međuvremenu se spremao da bude domećin Ljetnih olimpijskih igara 1988. godine, kada je zemlja prešla u kapitalističku demokratiju.

Istina iza misterioznih rupa u hongkonškim višespratnicama

Kao dio političkog odgovora Sjeverne Koreje na postignuća Juga, Pjongjang je 1989. godine organizirao Svjetski festival mladih. Bila je to svojevrsna socijalistička verzija Olimpijskih igara. Zemlja je planirala da izgradi masivni hotel baš na vrijeme za taj događaj. Ali zbog inženjerskih problema gradnja nije završena na vrijeme. Vlada je već uložila milijarde u događaj, gradeći novi stadion, proširujući aerodrom i asfaltirajući nove puteve.

Izvor: nknews.org

To je opteretilo krhku ekonomiju. Sjeverna Koreja bila je pred ekonomskom krizom. Iako je vanjska građevina dovršena, gradnja je zaustavljena 1992. godine.

Drugi početak

2008. godine, nakon 16-godišnje pauze, neočekivano je nastavljena gradnja. Bila je rezultat dogovora s Orascomom, egipatskim konglomeratom koji je ugovoren za izgradnju 3G mreže Sjeverne Koreje. Postavljene su staklene i metalne ploče na betonsku konstrukciju po cijeni od 180 miliona dolara. Ova građevina dobila je elegantan izgled. Projekt, završen 2011. godine, podstakao je tračeve o otvaranju hotela. Krajem 2012. godine, njemačka grupa luksuznih hotela Kempinski najavila je da će se Ryugyong djelomično otvoriti. Tu odluku povukli su nekoliko mjeseci kasnije.  

Ryugyong je oživio 2018. godine, kada su na njegovu fasadu postavljene LED diode, pretvarajući zgradu u najveći svjetlosni show u Pyonyangu. Četverominutni program prikazuje historiju Sjeverne Koreje i razne političke slogane, dok konus na vrhu projektuje ogromnu sjevernokorejsku zastavu.

Posljednjih godina obavljeni su opsežni radovi na lokaciji koja je okružena hotelom, a koja je nedavno otvorena, omogućavajući svima da dođu točno do prednjeg ulaza. U junu 2018. zgradi je dodan natpis na kojem je jednostavno pisalo „Hotel Ryugyong“ na korejskom i engleskom jeziku. Pitanje koje ostaje je „Da li će se hotel ikada otvoriti?“.

Hotel Ryugyong više nije najviša zgrada na Korejskom poluotoku. Svjetski toranj Lotte u Seulu, dovršen 2017. godine. Nadmašio je visinu hotela za čak 240 metara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)