Rujište: Vikend izlet za punjenje baterija

Idilično odmaralište Rujište, nalazi se samo dvadeset i pet kilometara sjeverno od Mostara. Smješteno je na periferiji planina Prenj i Velež. U zimskom periodu Rujište privlači brojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti idealno mjesto za bijeg od velikih vrućina.

Posljednjih godina postalo je obavezno odredište Mostaraca i gostiju iz susjednih zemalja.

Ono što nudi Rujište zaista je zaslužilo riječi hvale. S obzirom na sve ljepote koje ovaj predio nudi, sigurno ćete napuniti baterije. Neki dolaze na skijanje, drugi na sankanje, a neki samo da bi uživali u čistom i svježem zraku, te pobjegli od gradske gužve.

Izvor: Instagram Photo by @mostaru.moj.ti.si.meni.sve

Rujište iz godine u godinu bilježi porast broja gostiju, zahvaljujući brojnim sadržajima koje nudi ovo mjesto. Zbog pandemije i lockdowna koje je izazvao koronavirus, većinski broj posjetitelja su oni lokalni. Kako bi se održala sigurnost svih posjetitelja ruta se redovno održava i čisti, a najvažnije je da odredište bude dostupno svima.

Skijaši i borderi posebno se raduju zimi jer je tada Rujište u svojoj najvećoj slavi.

Ima stazu za skijanje, sankanje, žičaru, biciklističku stazu, a tokom cijele godine je zanimljiv turistima jer služi kao banja.

Kao planinsko područje na 1,050 metara nadmorske visine, područje je najbogatije kiseonikom u ovom dijelu Evrope. Izuzetno je bogato bosanskim borom i endemskim četinarskim drvećem koje ima ljekovita svojstva. Zbog svoje rijetkosti, nalazi se na međunarodnoj IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta.

Izvor: Instagram Photo by @mountain.hous.zejna.tsk

Proljeće nam je skoro tu, a boravak u ovom prekrasnom krajoliku, ugodne klime bit će pun pogodak. Bez obzira na godišnje doba, Rujište će ispuniti vaša očekivanja i moći ćete uživati u ukusnoj gastronomskoj ponudi! Poslije čistog i svježeg zraka pojačat će vam se apetiti. Vrijeme je da pronađete motel „Snježna kuća“. Sa tradicionalnim jelima nećete pogriješiti, a izbor je veliki.

Boravak na Rujištu definitivno je naš prijedlog za odmora tijela i uma. Napravite pauzu od svakodnevnih obaveza, istražite svoju domovinu i provedite cijeli dan u šetlji „Stazom zdravlja“.

Izvor: visitbih.ba/ bonjour.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)