Kofein može poboljšati performanse vježbanja

Kofein je moćna supstanca koja može poboljštati fizičke i mentalne performanse. Samo jedna doza može značajno poboljšati performanse vježbanja, fokus i sagorijevanje masti. On se nalazi u mnogim jelima i pićima, a više od 90% stanovništva svakodnevno ga konzumira.

Kako kofein djeluje

Kofein se brzo apsorbuje u krvotok, a nivo krvi svoj vrhunas dostiže nakon 90-100 minuta. Razina u krvi ostaje visoka čak 3-4 sata, a zatim počinje da opada. Za razliku od većine supstanci, kofein može da utiče na ćelije u cijelom tijelu, uključujući mišićne ćelije i mozak.

Iz tog razloga, učinci na tijelo prilično su različiti. Oni uključuju:

Nervni sistem: Aktivira područja mozga i nervnog sistema radi poboljšanja fokusa i energije, istovremeno smanjujući umor
Hormoni: Epinefrin (adrenalin) je hormon zadužen za odgovor „borbe ili bijega“, što može povećati performanse
Sagorijevanje masti: Može povećati sposobnost tijela da sagorijeva masnoće lipolizom ili razgradnjom masti u masnim ćelijama
Mišići: Može uticati na motorni korteks, koji je dio mozga koji signalizira aktivaciju mišića
Tjelesna temperatura: Dokazano je da povećava termogenezu ili proizvodnju topline, što vam pomaže sagorijevati više kalorija

Kofein i vježbe visokog intenziteta

Dokazi o efektima kofeina na vježbe visokog intenziteta su mješoviti. On ima impresivne prednosti za trenirane sportaše, ali čini se da ima manje koristi za početnike ili one koji nisu obučeni.

U timskim sportovima dodaci kofeinu poboljšali su preciznost dodavanja u ragbiju, performanse veslanja na 500 metara i vrijeme sprinta u fudbalu.

Photo by Victor Freitas Izvor: Pexels

Kofein i gubitak masti

Kofein je čest sastojak u procesu mršavljenja. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje prije vježbanja povećava oslobađanje uskladištene masti za 30%. On također može povećati količinu masti koju sagorijevate tokom vježbanja. Povećava proizvodnju topline i epinefrina, što pomaže sagorijevanju dodatnih kalorija. Međutim, trenutno nema dokaza da kofein dugoročno pospješuje gubitak kilograma u vježbanju.

Kofein je jedan od najučinkovitijih dodataka za vježbanje. Takođe je vrlo jeftin i relativno siguran za upotrebu. Studije su pokazale da kofein može imati koristi od izdržljivosti, vježbanja visokog intenziteta i sportskih aktivnosti. Međutim, čini se da najviše koristi treniranim sportistima. Preporučena doza unosa varira u zavisnosti od tjelesne težine, ali obično iznosi oko 200–400 mg, te se uzima 30–60 minuta prije treninga.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)