RS: zatvaraju se ugostiteljski objekti, frizerski saloni i trgovački centri

Dodik spreman podnijeti ostavku u Predsjedništvu BiH
Foto : Screenshot

Također se zatvaraju frizerski i kozmetički saloni, bazeni i spa centri i trgovački centri, benzinske pumpe.

Nakon sedam dana, ukoliko epidemiološka situacija bude bolja, razmatrat će se otvaranje nekih objekata.

Ministrica obrazovanja Natalija Trivić je kazala da se također zatvaraju i škole (ali ne i vrtići), a neće moći da rade ni institucije kulture kao što su pozorišta, bioskopi, muzeji i galerije.

U narednih sedam dana će raditi sve ostale grane privrede i prodavnice poput onih sa hranom, građevinskim materijalom, saloni namještaja i ostalo, osim ukoliko se ne nalaze u trgovačkim centrima.

"Epidemiološku situaciju i mjere koje donose svi nivoi vlasti moramo shvatiti jer samo poštivanjem mjera možemo prekinuti ekspanziju širenja zaraze. Ovo je učinjeno da bi se zaštitili građani i da bi spriječili ogroman pritisak na medicinske radnike. Moj apel je da se mjere poštuju i da za sedam dana kada vidimo kakvo je stanje, moći ćemo olakšati mjere", rekao je on.

Olakšavanje mjera, ukoliko trend bude zadovoljavajući, značit će dopuštanje rada određenim objektima.

"Država nije u mogućnosti da pokriva troškove kao na početku, ali mi ćemo vidjeti da i sada pomognemo koliko možemo. Veliki broj ugostiteljskih objekata je kršio mjere i smatramo da je to problem. Pozivam sve ugostitelje na saradnju nećemo ih ostaviti same. Ja nisam protiv njih, volio bih da nema pandemije, ali mi moramo poslušati zdravstveni sektor", rekao je Dodik.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Sarajevo: od danas zatvoreni ugostiteljski objekti, na ulicama skoro da i nema prolaznika

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)