Pilates kod kuće: Vodič za početnike

Bez obzira na svoju reputaciju kao usporen i umirujući oblik kondicije, pilates zapravo može biti prilično zahtjevan. Kako bismo vam pomogli započeti, pripremili smo glavne sastojke o pilatesu za počenike. Pilates kod kuće može biti super zabavan i izazovan.

Ako nikada prije niste radili pilates, znajte da to može koristiti u različite svrhe. Može oporaviti tijelo od povrede, zadržati kondiciju ili pokrenuti određene mišiće na rad. Način na koji pilates oblikuje vaše tijelo, ne tiče se samo jačanja kondicije, već čini tijelo fleksibilnijim. Osjećat ćete se odmorno, osvježeno i fit.

Za pilates kod kuće trebat će vam podloga, te manji alati za vježbanje. On se može raditi sa i bez posebne opreme. Glavna razlika kod pilates treninga kod kuće, bez dodatne opreme, leži u faktoru otpora.

Šta znati o pilates treninzima?

Budući da je bavljenje pilatesom kod kuće pomalo drugačije, postoje određene stvari koje treba znati prije nego što pređete na stvar.

Photo by Karolina Grabowska Izvor: Pexels
  1. Jedan od načina zbog kojeg je pilates toliko učinkovit, jeste da je obično uključena vaša srž u svaku vježbu. Iako vam se možda čini da se određeni potez fokusira na gluteus ili noge, znajte da postoji 99,9% šanse da se i vaši ostali mišići aktiviraju na drugi način.
  2. Pilates ima svoj vlastiti način disanja, baš poput joge. Ne biste trebali udahnuti koristeći svoj stomak. Umjesto toka, trebali biste udisati s leđa i bočne strane rebara. Kako ovo da izvedete? Započnite tako što ćete staviti ruke na rebra, prste sprijeda i palčeve na leđni dio. Lagano udahnite dok pokušavate ispuniti leđa i bočne strane rebara. Prilikom izdisaja omekšajte grudnu kost i prednja rebra.
  3. Investirajte u pilates rekvizite. Pilates kod kuće može biti izazovan, zato bi svoju opremu mogli nadograditi i uključiti Theraband, spužvasti valjak, set bučica, loptu na napuhavanje ili prostirku, ukoliko je već nemate.
  4. Nemojte se zavaravati, pilates nije jednostavan. Dijelovi opreme čine veliku pomoćnu komponentu. Rad na prostirci može biti najteži ako imate ograničenja ili nemate nikakvu opremu koja bi vam pomogla. Prisiljava vas da se bez pomoći povežete sa svojim jezgrom.
  5. Kada započinjete, ulazak u svijet pilatesa može biti izazovan. Dobra vijest je da se većina vježbi može modifikovati dok ne budete imali dovoljno snage za izvedbu kakva je ona u potpunosti namijenjena. Koristite se početničkim Pilates video zapisima koji nude adekvatno objašnjenje.

Ukoliko niste sigurni kako započeti s pilatesom, potražite neki od studija koji tvoj grad nudi. Pomoć stručnjaka bit će ti i više nego od koristi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori